Cijene nafte nadomak 99 dolara

Dodajte komentar

Cijene barela nafte stabilizovale su se u četvrtak nadomak nivou od 99 dolara nakon snažnih kolebanja na međunarodnim tržištima, poduprte zabrinutošću za snadbijvanje i povratku ulagača na tržište nakon rasprodaja koje su ocijenili pretjeranima.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 1,20 dolara, na 98,89 dolara. Tokom dana oscilirala je između 96,75 i 99,10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po dolar višoj cijeni, od 87,68 dolara, koja je nakratko potonula i na samo 85,61dolar.

U prvoj polovini sedmice cijene nafte pale su na nov najniži nivo u devet mjeseci u sklopu pada na širim tržištima roba, budući da je ulagače zabrinuo neočekivano slab kineski ekonomski rast u prvom tromjesečju.

Potom su se vratili na tržište, zaključivši da je silazni trend posustao.

Dodatnu podršku cijenama pružila je i zabrinutost za snadbijevanje, nakon što je Royal Duttch Shell juče objavio da je nigerijska ponuda smanjena za 150.000 barela dnevno zbog popravaka na cjevovodima Nembe Creek.

Tony Machacek iz Jefferies Bache upozorava ipak da ima prostora za dalji pad cijena u sljedećim danima.

“Čini se da su na tehničkoj osnovi rasprodaje na tržištu bile donekle pretjerane, ali nakon konsolidacije cijena odnos ponude i potražnje više neće izgledati tako tijesan pa bismo mogli svjedočiti daljnjem padu”, kazao je.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u srijedu iznosila 96,71 dolara, što znači da je bila 44 centa niža nego prethodnog trgovinskog dana, prenosi Poslovni.hr.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *