Kineske delegacija u Pljevljima: 275 miliona eura za drugi blok TE

Dodajte komentar

Delegacija kineske kompanije  Hubei Power China i predstavnici kompanije MFE Invest koja je partnerska kompanija za region kineske kompanije, posjetili su u srijedu opštinu Pljevlja i sastali se sa čelnicima lokalne samouprave.

Power China je kompanija koja se od novembra prošle godine bavi projektom izgradnje drugog bloka termoelektrane Pljevlja, a nedavno je predala kompletiranu tehničku i finansijsku ponudu i jedan je od eventualnih investitora za posao za koji su se prijavile već četiri kompanije koje ispunjavaju uslove.

– Ponuda  u iznosu od 275 miliona eura je po sistemu ključ u ruke, tehnička dokumentacija je u skladu sa zahtjevima koje je iskazala EPCG, rok izgradnje je od 24 do 36 mjeseci. Ukoliko ugovor između kineske kompanije i EPCG bude potpisan uskoro, izgradnja drugog bloka počela bi početkom naredne godine.  Na izgradnji drugog bloka bilo bi angažovano oko 1000 radnika od kojih bi 65 odsto bili domaća radna snaga  – rekao je Uglješa Vučinić, direktor MFE Invest za Crnu Goru.

On je takođe kazao da kad je riječ o toplifikaciji grada da će oprema za toplifikaciju biti izvedena do granica termoelektrane, a  preostali dio u saradnji sa opštinom ili nadležnim ministarstvom.

Predsjednik opštine Pljevlja, Miloje Pupović rekao je da je u pitanju veliki posao i da će očekivanja i interese opštine dostaviti pismom predstavnicima kineske kompanije. Takođe, Ministarstvu ekonomije upućen je zahtjev da i jedan predstavnik lokalne uprave bude uključen u pregovarački proces.

O projektu koji je prvi objedinio kompaniju Power China sa 240 000 zaposlenih, ICBC najveću banku na svijetu i Ambasadu NR Kine govorio je potpredsjednik kompanije Shen Junjie.

– Što se tiče projekta zadovoljni smo sa svim inputima, koje smo dobili sa svih strana i garantujem da ćemo uposliti svoje najbolje eksperte, što je bilo i uključeno u ponudu, kako bi zadovoljili sve zahtjeve Vlade, Elektroprivrede i lokalne samouprave  – rekao je Junjie.

On je izrazio i nadu da će doći do bratimljenja kineskog  grada Vuhana i Pljevalja kako bi se uspostavila bliža prijateljska, ekonomska kulturna, sportska i svaka druga saradnja.

Na sastanku je pojašnjeno i da je projekat izgradnje kreditni aranžman gdje bi kineska kompanije bila izvođač, a vlasništvo bi ostalo u EPCG.

Takođe, na goruća pitanja u vezi funkcionisanja energetskih objekata u gradu i očekivanjima u vezi projekta koja su iznijeli predstavnici opštine, sa kineske strane je izraženo razumjevanje za sve aspekte ove problematike i obećano da će ono što je u njihovom domenu djelovanja biti ispoštovano po najvišim standardima.

Sastanak  koji je iskorišćen da  kompanija Hubei Power China predstavi svoje planove i pokaže razumijevanje za pitanja i potrebe lokalne samouprave, s obzirom da će njeni radnici tri godine provesti u opštini Pljevlja, iniciran je od strane kineske kompanije, a dogovoren preko Ministarstva ekonomije.

izvor: pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *