CEZAP još uvijek prikuplja prijave za kolektivnu tužbu

Dodajte komentar

Centar za zaštitu potrošača još ove sedmice prikuplja podatke i prijave građana koji su tokom 2006. i 2007. godine podigli stambeni kredit u švajcarskim francima u Hipo Alpe Adrija banci, radi skorog podizanja kolektivne tužbe.

– Do sada nam se javilo 150 oštećenih, ali prema podacima Centralne banke 520 građana otplaćuje takav kredit – kazala je ,,Danu” direktor CEZAP-a Olga Nikčević, ističući da se procjenjuje da je čak 600 građana podiglo kredit u francima.

CEZAP je pozvao građane da se jave na broj 020-244-170, ili da podatke dostave direktno u prostorije organizacije u Bulevaru revolucije 9.

– Stambeni krediti odobravani u švajcarskim francima nijesu problem samo kod nas, nego i u regionu, gdje su već pokrenute kolektivne tužbe. Održano je nekoliko ročišta i svi su izgledi da to ide ka pozitivnom ishodu za klijente i za banke, jer to treba da se dovede u ravnotežu i da niko ne gubi. Realno je da klijent dobije kredit i za njega plati određenu cijenu, a ne da plati, praktično životom – kazala je Nikčevićeva.

Iz CEZAP-a su nedavno najavili podizanje kolektivne tužbe protiv Hipo banke zbog štetnih ugovora, koji su klijente doveli u nepovoljan položaj zbog izmjene kursa švajcarskog franka. Ta valuta je u periodu odobravanja kredita do danas promijenila kurs sa 0,6 na 0,85 eura. Iz banke su objasnili da su klijenti bili informisani o uslovima kredita, te potpisali izjavu o preuzimanju rizika zbog eventualne izmjene kursa franka, na koji banka ne može da utiče.

Kako se navodi na sajtu CEZAP-a, Hipo banka je putem flajera i reklama privlačila klijente tvrdeći da su to najpovoljniji stambeni krediti, sa kamatom od 5.45 odsto na godišnjem nivou. Kao primjer, naveli su da je za kredit od 300 hiljada mjesečna rata 167 eura.

– Ispostavilo se, međutim, da klijent koji je, na primjer, podigao kredit od 120 hiljada eura na 20 godina, banci treba da vrati 500 hiljada eura – navodi CEZAP. Smatraju da je banka potrošače dovela u zabludu vezujući otplatu kredita za švajcarski franak, iako im je kredit isplaćen u eurima. Klijenti su tako upali u dužničko ropstvo, jer ih banka nije informisala o potencijalnim opasnostima koje proističu iz takvih ugovora, što nije u skladu sa direktivama EU, ni zakonima o zaštiti potrošača i obligacionim odnosima.

U regionu sporovi u toku

U Hrvatskoj je 10. decembra prošle godine podignuta prva kolektivna tužba protiv osam banaka, a podigle su je Udruga Franak i Udruga Potrošač zbog valutne klauzule švajcarskog franka i jednostrane promjene kamatne stope. Tu tužbu je prihvatio Prvi trgovački sud u Zagrebu, a pripremno ročište je održano 1. marta ove godine. U Srbiji je 5. februara ove godine Udruženje efektiva tužilo Hipo, Pireus i EFG banku u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Tužbom se zahtijeva da se isprave posledice koje je na klijente banaka ostavilo nedopustivo ugovaranje valutne klauzule u švajcarskim francima, kao i jednostrano mijenjanje kamata i kamatnih marži.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *