Cijena zlata pala osam odsto

Dodajte komentar

Cijena zlata juče je nastavila oštar pad, a poslijepodne je izgubila čak osam odsto, što je najveći dnevni gubitak za više od 30 godina.

Zlato je palo na 1.356,85 dolara za finu uncu (31,1 gram), najniže od februara 2011. godine. Rasprodaju zlata u petak je podstakla bojazan od prodaje kiparskog zlata.

U petak je ovaj plemeniti metal izgubio više od četiri odsto i prvi put poslije jula 2011. njegova cijena je pala ispod granice od 1.500 dolara za uncu.

Juče je pad cijene zlata ubrzala panika investitora i tehnička prodaja po prelasku ključne granice.

Investitori izbjegavaju zlato u situaciji kada opada strah od inflacije, a javljaju se naznake da bi američka centralna banka do kraja godine mogla da počne da ograničava finansijsku podršku privredi.

Juče objavljeni podaci o usporavanju kineske privrede koji su oborili cijene industrijskih sirovina bili su za investitore samo još jedan izgovor za prodaju zlata, rekli su analitičari agenciji Rojters.

Uporedo sa zlatom padale su i cijene drugih plemenitih metala. Cijena srebra je pala najniže od oktobra 2010., a platina se spustila na najniži nivo od avgusta prošle godine. Značajno su oslabile i cijene ostalih sirovina, kao što su industrijski metali i nafta, uglavnom iz bojazni od usporavanje kineske privrede.

Zlato je već oko jedne trećine ispod rekordnog maksimuma od 1.920,30 dolara za uncu iz oktobra 2011.

Njegov pad počeo je pod uticajem prošlonedjeljne vijesti da će Kipar u okviru plana za spasavanje od bankrotstva vjerovatno biti prinuđen da dođe do oko 400 miliona evra prodajom dijela zlatnih rezervi. Iako je ta suma relativno niska, to je izazvalo strah da će se na prodaju zlata odlučiti i druge jako zadužene evropske zemlje, na primjer Italija i Španija.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *