Uskoro stresno testiranje banaka

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore CBCG uskoro će sprovesti stresno testiranje banaka, koje će pokazati kojim bankama će biti potrebna dokapitalizacija i u kojem iznosu, saopšteno je Dnevnim novinama iz Centralne banke Crne Gore.

Ukupna vrijednost dokapitalizacija banaka realizovanih tokom prvog kvartala iznosila je 10,5 miliona eura.

Stresnim testiranjem treba utvrditi da li banka, usljed nepovoljnih događaja, može nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, te da li može izmirivati svoje obaveze, odnosno da li su raspoloživa sredstva za upravljanje rizikom dovoljna, ili treba pribjeći angažovanju dodatnih izvora finansiranja.

Prema riječima nadležnih iz Centralne banke Crne Gore, testiranje će biti realizovano u najskorije vrijeme, a testiraće se posljednji podaci banaka, kao i moguće unutrašnje i vanjske šokove čiji uticaj bi mogao imati negativne implikacije po bankarski sistem.

“Ukoliko rezultati stresnog testiranja budu ukazivali na povećan nivo rizika te smanjenje koeficijenta solventnosti na nivo ispod zakonski propisanog minimuma, banke će biti u obavezi da obezbijede kapitalnu zaštitu kao preventivu od potencijalno većeg nivoa rizika”, navode iz Centralne banke.

Rezultati stresnog testiranja sprovedenog početkom 2012. i zakonske odredbe po pitanju adekvatnosti kapitala odrazili su se, kako su kazali iz CBCG, tokom prethodne godine kroz dokapitalizaciju više banaka u sistemu čija je ukupna vrijednost iznosila 46,5 milion eura.

“Ukupna vrijednost dokapitalizacija realizovanih tokom prvog kvartala 2013. godine iznosila je 10,5 miliona eura uz mogućnost dodatnog konvertovanja hibridnih instrumenata u iznosu od četiri miliona eura” saopšteno je iz CBCG.

Takođe, planom on-sajt kontrola za ovu godinu, kako su kazali iz CBCG, predviđena je supervizija svih banaka u sistemu čiji je cilj periodična reevaluacija preuzetih rizika od strane banaka.

“Nalazi tekućih i planiranih onsite kontrola CBCG mogu rezultirati zahtjevima za dodatnim kapitalom”, naglasili su iz CBCG.

Iz Centralne banke su obajsnili da je dokapitalizaciju neophodno sprovesti u slučajevima kada pojedinačna banka ne ispunjava zakonske kriterijume u vidu koeficijenta solventnosti, odnosno kapital banke nije adekvatan njenom rizičnom profilu ili pak ako rezultati stresnog testiranja ukazuju na povećan nivo rizika koji može ugroziti poslovanje, odnosno stabilnost banke.

“Shodno važećoj regulativi, koeficijent solventnosti, na individualnoj i konsolidovanoj osnovi, ne smije biti manji od 10 odsto. Sa ciljem održavanja finansijske stabilnosti na zadovoljavajućem nivou, CBCG na redovnoj osnovi sprovodi stresno testiranje banaka koje uključuje kalibraciju ključnih varijabli čije implikacije mogu negativno uticati na poslovanje banaka”, saopštili su iz Centralne banke Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *