EUROPOL: Rusi peru pare u Crnoj Gori

Crna Gora je na raskršću puteva droge, i spada u rang “najbitnijih” perionica novca, muče je kriminal i korupcija. Posebno se crvena lampica pali kada je u pitanju povezanost nekih lokalnih vlasti s kriminalcima, uz međuzavisnost djelovanja i obostrane finansijske interese, piše u najnovijem izvještaju EUROPOL-a u koji su uvid imale Dnevne novine. 

EUROPOL u najnovijem izvještaju upozorava da je Crna Gora i dalje dio terena koji je tranzit narko dilera, i dio je Balkanske rute, koja je nadaleko poznata.

Pranje novca je takođe ozbiljan problem.

„EUROPOL upozorava da Crna Gora ima problem sa pranjem novca jer se nelegalno stečen ubacuje u legalne tokove i poslove. I dalje se ispituje kakve i kolike veze ovako stečen kapital ima veze sa državnim vrhom i koruptivnim radnjama. Pod posebnom lupom su “ruski tajkuni”, čije poslovanje je godinama sumnjivo evropskoj policiji“, pišu Dnevne novine.

Navodi se da nelegalno zarađeni milioni u Rusiji često završavaju kao uredna ulaganja u terene, hotele ili vile na Crnogorskom primorju.

Balkanski smjer je atraktivan trgovcima drogom. Kriminalne grupe, prema izvještaju EUROPOL-a, zarađeni novac peru ulaganjem u legalne poslove.

Luke na Jadranu koriste se za unos nekih droga, poput kokaina, skrivenog najčešće u teretu južnog voća, ali i u pošiljkama vina ili kafe. Crnogorski smjer je zanimljiv krijumčarima radi slabijeg nadzora, ali i mogućnosti podmićivanja carinskih i policijskih kontrola. Glavni su u razmjeni Albanci, bez obzira na pasoše i državljanstvo. U izvještaju EUROPOL-a između ostalog se navodi da se da neke od 3.600 kriminalnih grupa koje “operišu” Evropom za dio svog terena imaju i Crnu Goru, mahom u aktivnostima kakvima se bavi gotovo trećina ovih organizacija, prometom drogama

EUROPOL u svom izvještaju posebno apostrofira i upletenost podzemlja u razlilčite vrste ekonomskog kriminala i prevare.

Ilegalna imigracija je u porastu, a sve to nošena bijedom u zemljama odakle ilegalci stižu i, sa druge, potrebom podzemlja da osigura veoma jeftinu radnu snagu.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

One comment

  1. Pa i ako rusi peru pare u C.G. to će tamo i da ostane a korist će da imaju crnogorci kako tako. Prema tome da bome pa po njihovome. Jel vam krivo za vuku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.