Podgorički pristup: Osam firmi može da promijeni zakon

Dodajte komentar

Osam kompanija odabrano je za testiranje koje ima za cilj smanjenje loših kredita, što se realizujuje u saradnji sa bankama, kroz takozvani “Podgorički pristup”, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva finansija.

Nakon testiranja slijedi izmjena zakona, koja ima za cilj bržu i uspješnu realizaciju restrukturiranja loših kredita na dobrovoljnoj osnovi.

“Podgorički pristup” za rješavanje problema loših kredita banaka, koji je zasnovan na dobrovoljnom restrukturiranju loših kredita između banaka i preduzeće, biće realizovan iz dvije faze.

Kako je saopšteno Dnevnim novinama iz Ministarstva finansija, prva faza odnosi se na rad na pilot projektima u saradnji sa bankama, koja ima za cilj testiranje pristupa na određenom broju loših zajmova.

“Za testiranje je odabrano osam kompanija koje učestvuju sa 1,5 procentnih poena u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti NPL-ova, a koje zapošljavaju oko 800 radnika i predstavljaju značajne učesnike u pogledu zapošljavanja radne snage, kao i održavanju poslovnih aktivnosti u ekonomskom ambijentu”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Realizacija faze pilot projekta ima za cilj da omogući dodatni uvid u potrebe za izmjenama pravnog okvira koje su već prepoznate, a čije izmjene će biti predložene u okviru druge faze u realizaciji “Podgoričkog pristupa”. Predviđeno je da druga faza bude zaključena pripremom prijedloga za izmjenu regulatornog okvira, koji bi omogućio izmjene postojeće regulative u namjeri da omogući bržu i uspješnu realizaciju restruktuiranja loših kredita na dobrovoljnoj osnovi.

Izmjenom regulatornog okvira bi se, kako navode iz ministarstva, na sistemski način, pristupilo rješavanju problema i obezbijedili bi se dugoročno pozitivni efekti sa stanovišta ozdravljenja crnogorske ekonomije, smanjenja rizika finansijske stabilnosti i stvaranja kvalitetnih fiskalnih davaoca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *