Pad prodaje automobila u BRIK-u

Dodajte komentar

Prodaja automobila je u zemljama BRIK-a, izuzev u Kini, opala je u posljednjem kvartalu ove godine, upozoravaju analitičari.

U prvom tromjesečju 2013. broj prodatih automobila u Kini povećan je za 17 odsto na 4,4 miliona jedinica.

Ali u ostalim članicama BRIK-a – u Brazilu, Rusiji i Indiji – situacija nije tako ohrabrujuća, na šta posebno treba da obrate pažnju evropske autokompanije koje pokušavaju da gubitke na evropskom tržištu zbog postojeće krize nadoknade prodajom na tržištima zemalja u usponu, prokomentarisao je pariski „Mond“.

Prodaja automobila u Indiji tokom fiskalne 2012-2013. koja se završava u martu, opala je za šest odsto u odnosu na 2011, na 1,9 miliona jedinica, što je prvo smanjenje u ovoj zemlji u posljednjih deset godina.

Najlošiji rezultat u ovoj mnogoljudnoj zemlji zabilježen je tokom marta jer je došlo do pada u prodaji od 22 odsto, što je posljedica usporenog privrednog rasta i visokih kamatnih stopa.

„Do pada prodaje automobila u Indiji došlo je i zbog veoma lošeg stanja puteva i infrastrukture u toj zemlji“, upozoravaju analitičari.

Na ruskom tržištu, u prvom tromjesečju, došlo je takođe do zastoja u plasmanu automobila gdje je zabilježena stagnacija u prodaji. U martu je prodaja opala za četiri odsto.

U Rusiji je prije toga, od 2009. obim prodaje automobila konstantno rastao, prošle godine za 11 odsto na 2,9 miliona vozila.

U Brazilu, četvrtom najvećem tržištu automobila u svijetu, u prvom tromjesečju zabilježen je rast u prodaju od skromnih 1,5 odsto na 830.000 jedinica.

Procijenjuje se da će prodaja u 2013. u Brazilu porasti sa 3,8 na 3,9 miliona vozila. Analitičari ocijenjuju da u narednom periodu neće više biti dvocifrenog rasta u prodaji automobila u ovim zemljama a kao jedan od razloga navode zaustavljenje trenda skokovitog povećanja srednje klase u ovim zemljama, prenosi Capital.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *