Luka Bar: Na ledu 140 ugovoraca

Dodajte komentar

Šta će biti sa oko 140 zaposlenih prema ugovoru na određeno u Luci Bar još nije odlučeno, a izvršni direktor kompanije Slobo Pajović juče je razgovarao sa predstavnicima sindikata i ugovoraca.

Odbor direktora nedavno je predložio menadžmentu da sa ugovorcima ne produžava radni odnos zbog smanjenog obima poslovanja, ali nije donijeta konačna odluka, pišu Vijesti.

Luka trenutno ima oko 140 radnika sa takvim ugovorima, koji su ranije bili angažovani zbog intenzivnog prometa ruda za Kosovo i zbog izvoza FIAT-ovih vozila u Italiju. Već duže nema prometa ruda, a na ukrcaju automobila, koji je sada jedini konzistentan lučki posao, angažovano je pedesetak radnika.

Pajović je nakon sastanka rekao da u Luci nema nikakvih otkaza stalnim radnicima, a da će stvar sa ugovorcima, odnosno produžavanjima njihovih ugovora biti rješavana zavisno od potreba posla.

Predsjednik lučkog sindikata Savo Nikotić kazao je „Vijestima“ da je sada situacija takva da posla nema.

“Od novembra prošle godine smanjene su plate svim radnicima Luke za 20 odsto da bi se na inicijativu sindikata ovi radnici zadržali na poslu. Pokušali smo da se tako solidarišemo sa ugovorcima, išlo je nekako četiri-pet mjeseci. Ali, sada nema posla i Bord direktora je sugerisao da se smanji broj radnika sa takvim ugovorima”, istakao je Nikotić.

On je rekao da su na sastanku kod direktora Pajovića sve strane iznijele svoje stavove i da se sada traže rješenja”.

Varijanta o kojoj se razmišlja je zakonski predviđeno pravljenje pauza od po dva mjeseca, da bi se nakon toga ugovorci ponovo angažovali ako bude posla. Inače, od novembra 2012. u Luci su ugovori bili produžavani na po mjesec dana.

“Naloženo je lučkim službama da kod Ministarstva zatraže tumačenje zakona kako bi vidjeli šta se može uraditi”, kazao je Nikotić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *