U EU bez posla 26,3 miliona ljudi

Dodajte komentar

Sve veća stopa nezaposlenosti mogla bi da dovede do socijalnih nemira u Evropi – upozorava Međunarodna organizacija rada i napominje da je trenutno nezaposleno 26,3 miliona Evropljana.

Nezaposlenih je skoro deset miliona više nego prije izbijanja krize 2008. godine. Stopa nezaposlenosti u EU je 10,9 odsto, što je 4,1 odsto više nego prije početka ekonomske krize 2008. godine. Pri tome je nezaposlenost brže rasla u zemljama eurozone nego u ostalim članicama Unije.

Tako je u februaru ove godine nezaposlenost dostigla najviši nivo – čak 12 odsto. Sve više nezaposlenih bori se za sve manji broj novih radnih mjesta, napominje Međunarodna organizacija rada.

Stanje na tržištima rada u Evropi u prosjeku je lošije nego prije krize s obzirom na to da samo pet zemalja ima veću stopu zaposlenosti nego 2008. godine, a to su: Austrija, Njemačka, Mađarska, Luksemburg i Malta.

Što je nezaposlenost veća – veća je i mogućnost izbijanja socijalnih nemira, smatra Međunarodna organizacija rada i upozorava na opasnost od politike koja, zbog sve veće štednje, zaboravlja tržište rada. Svaka četvrta mlada osoba u Evropi je nezaposlena, a u Grčkoj i Španiji skoro svaka druga! Broj onih koji su dugo bez posla skoro je udvostručen. Kriza više pogađa niskokvalifikovane osobe nego visokokvalifikovane.

Sve to navodi na zaključak da se EU nalazi pred socijalnim buntom, prenosi Capital.

Međunarodna organizacija rada vjeruje da je mogućnost izbijanja socijalnih nemira za 12 odsto veća nego prije izbijanja krize. Što je ekonomska i politička situacija u nekoj zemlji gora, to je opasnost od socijalnih nemira u njoj veća. Procjenjuje se da je opasnost od izbijanja socijalnih nemira povećana u Grčkoj, na Kipru, u Italiji, Portugalu, Španiji, Sloveniji i Češkoj.

Socijalni nemiri su malo vjerovatni u Njemačkoj, Finskoj, Belgiji, Slovačkoj i Švedskoj.

Da ne bi došlo do nemira, Međunarodna organizacija rada predlaže evropskim zemljama promjenu kursa – napuštanje politike štednje, orijentaciju na ciljane podsticaje za tržišta rada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *