Otvoren Titov sef

Dodajte komentar

Državna komisija otvorila je sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je Predsedništvo SFRJ sačuvalo Titove stvari nakon njegove smrti, pišu Novosti.

Tročlana državna komisija u srijedu je u ime predsjednika Srbije, poslije više od tri decenije, otvorila sefove u kojima su stvari Josipa Broza Tita. Na čelu komisije bio je profesor Oliver Antić, savjetnik predsjednika Republike, a otvaranju su prisustvovali i Nikolićev savjetnik, general Milorad Simić, kao i zamjenik generalnog sekretara predsjednika Nenad Jevremović.Šta je delegacija u NBS otkrila, u narednih desetak dana ostaće tajna, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari. Takav je dogovor, kako nam je rekao prof. Oliver Antić, napravljen i s predsjednikom Nikolićem.

S obzirom na to da se 30 godina nije znalo šta je u sefovima – da li su u pitanju lične Brozove stvari ili vlasništvo države, i da je administracija na ove sefove čak i zaboravila, zadatak Komisije je da zapisnički utvrdi sadržaj sačuvanih vreća. Pošto se u jednoj, kako se pretpostavljalo, nalazi spisak onoga što je zapečaćeno u ostalima, posao Komisije je da “sravni” stvari sa spiska sa onim što je nađeno, da utvrdi da li nešto nedostaje, i obavijesti sud ima li stvari koje bi trebalo da uđu u ostavinsku masu.

Otvaranje sefa dogodilo se na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika, koji je krajem prošle godine uputio zahtjev Kabinetu predsjednika Srbije da, kao pravni naslednik nekadašnjeg Predsjedništva, omogući uvid u sadržaj sefova. Otvaranju u srijedu nisu prisustvovali ni predstavnik Prvog osnovnog suda, ni advokati Brozovih nasljednika, iako su oni to pismeno tražili od suda. Naime, po zakonu, kako nam je objašnjeno u Predsjedništvu, oni i nisu mogli prisustvovati.

Prema jednoj verziji, komisija je, poslije Titove smrti, popisala 14 vreća, i u njima su bila posebno vrijedna ulja na platnu, ostala iza srpskih kraljevskih dinastija. Prema drugoj, riječ je o 11 džakova sa zlatom, nakitom, poslednjim Titovim predsjedničkim platama i autorskim honorarima, pišu “Novosti”.

Ako Komisija, uz pomoć vještaka, utvrdi da je u vrećama bilo išta od ličnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsjednika, o tome će obavijestiti sud i predati te stvari u sudski depozit.

Komisija nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ popisala je 9. marta 1982. i značajnu dinarsku sumu i nekoliko desetina hiljada engleskih funti, marke i dolara. Predala ih je Narodnoj banci Jugoslavije, čiji je pravni sljedbenik NBS. Da li su oni u depou ili na posebnim računima, znaće se tek kada Kabinet predsjednika Srbije objelodani sadržaj sefova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *