Lazović: Turci zainteresovani za otvaranje banaka u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Crna Gora, iako mala veličinom, zemlja je velikih prirodnih potencijala,posebno u sektorima turizma, energetike, industrije i poljoprivrede,ocijenio je potpredsjednik crnogorske Vlade Vujica Lazović, koji učestvuje na 16 Evroazijskom ekonomskom samitu koji se u organizaciji Marmara fondacije održava u Istanbulu. Kako je saopšteno iz kabineta Lazovića, dvije turske banke su zainteresovane za otvaranje banaka u Crnoj Gori.

olitička i ekonomska ozbiljnost i odgovornost Crne Gore, demokratske vrijednosti i spremnost prihvatanja evropskih vrijednosti i standarda imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana” rekao je potpredsjednik Lazović govoreći u okviru panela posvećenog ekonomiji.

On je naglasio da su to ujedno ključni elementi za stabilan proces približavanja zemlje evroatlantskim integracijama tokom posljednjih godina.

Ovogodišnji panel o ekonomiji posvećen je globalnim izazovima i pitanju kako osigurati stabilno i održivo korišćenje prirodnih resursa.

“S tim u vezi, Lazović je naglasio da je Crna Gora, iako mala veličinom, zemlja velikih prirodnih potencijala. Prioritetni sektori razvoja identifikovani su u turizmu, energetici, industriji i poljoprivredi. Održivim razvojem i rastom ta četiri sektora, prirodni potencijali biće stavljeni u funkciju blagostanja građana kroz zapošljavanja i rast dohotka, u funkciju države kroz fiskalnu stabilnost i u funkciju investitora kroz dugoročno ostvarivanje profita”, ističe se u saopštenju Lazovićevog kabineta.

Lazović je u Instabulu imao susrete sa ministrom za komunikacione i informacione tehnologije u Vladi Republike Azerbejdžan Ali Abbasovim.

“Izraženo je zadovljstvo dinamikom razvoja odnosa dvije države što potvrđuje i nedavna zvanična posjeta predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva Crnoj Gori, kao i uvjerenje da će dosadašnja pozitivna iskustva u saradnji na ekonomskom polju biti podsticaj za nove investicije u Crnoj Gori. S tim u vezi, razgovarano je o unapređenju odnosa dvije zemlje kroz realizaciju projekata u oblasti komunikacija”, ističe se u saopštenju.

Razgovori sa predstavnicima turskih kompanija potvrdili su činjenicu da je Crna Gora prepoznata od strane turskih investitora kao zemlja komparativnih prednosti u oblastima turizma, energetike i saobraćaja.

Dvije turske banke, najveća privatna “IŞ” banka i najveća državna “Zyrat” banka, su zainteresovane za otvaranje banaka u Crnoj Gori. To ide u prilog ozbiljnim namjerama turskih investora za ulaganje u Crnu Goru, ali i neophodan faktor za povećanje konkurencije na crnogorskom bankarskom tržištu i pokretanju kreditne aktivnost. Realizacijom kapitalnih investicija, Crna Gora od 2014. ulazi u novi investicioni ciklus. Uz interesovanje investitora iz EU značajno je interesovanje investitora iz rastućih ekonomija poput Kine, Turske, Azerbejdžana, Katara, kao vodećih u svijetu. Turska predstavlja jednu od rastućih ekonomija sa niskim javnim dugom, visokim stopama rasta i značajnim kapitalom za investiranje van Turske,ističe se u saopštenju.

Ovogodišnjem samitu, kao i prethodnih godina, prisustvuju najviši državni zvaničnici, predstavnici međunarodnih organizacija, ekonomisti, privrednici, naučnici, predstavnici medija i nevladinog sektora, sa namjerom inteziviranja ekonomske saradnje zemalja Evrope i Azije, te pronalaženja praktičnih rješenja za prevazilaženje aktuelnih problema u regionu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *