Afrika, magnet za kupce nekretnina

Dodajte komentar

Afrika je u na pola puta dinamične ekonomske ekspanzije.

Posljednje decenije godišnji rast BDP-a iznosio je u prosjeku 5 odsto, što je otvorilo prostor za veliki rast tržišta nekretnina.

Prema izvještaju koji je nedavno objavila londonska agencije za nekretnine “Knight Frank” trend privrednog rasta će se nastaviti i u 2013., stvarajući populaciju bogatih, posebno u najvećim i najbrže rastućim urbanim centrima Afrike.

Afrički megapolisi poput Lagosa, Najrobija, Akre i Dar es Salama, postaju pokretači afričkog ekonomskog rasta, privlačeći sve više pažnju investitora, građevinara i kupaca nekretnina, kaže se u izvještaju. 

Impresivan ekonomski razvoj Afrike, stvara u velikim gradovima širom kontinenta sve veću potrebu za kvalitetnim stambenim i komercijalnim prostorom. Narastajuća bogata srednja klasa “Crnog kontinenta” zahtijeva kvalitetniju stambenu imovinu, što se ogleda i u broju novih predgrađa na rubu velikih gradova, koji su u izgradnji ili u fazi planiranja izgradnje.

Iako su mnogi od ovih građevinskih projekata u ranoj fazi, oni su indikator budućih velikih urbanih dešavanja na tlu Afrike.

Takođe, uočena je povećana potražnja inostranih kupaca za rezidencijalnim (stambenim) prostorom, posebno u Maroku, Keniji i Južnoafričkoj Republici.

Istovremeno, usljed prodora stranih kompanija na afričko tržište, postoji potreba za visokokvalitetnim kancelarijskim prostorom u čemu mnogi gradovi oskudijevaju, navodi se u izvještaju agencije “Knight Frank”.

Zambija, Gana, Kenija i Nigerija su izgradile svoje prve velike tržne centre, a sa povećanim brojem međunarodnih trgovaca koji ulaze na podsaharsko tržište, potražnja za visokokvalitetnim maloprodajnim objektima će se samo uvećavati.

Nedostatak kvalitetnog kancelarijskog prostora, posebno u zemljama proizvođačima nafte, doveo je do enormno visokih cijena iznajmljivanja poslovnog prostora. Tako je u prošloj godini cijena najma kancelarijskog prostora u Luandi i Lagosu iznosila u prosjeku 150 dolara po kvadratnom metru, što je iznad prosjeka u mnogim svjetskim centrima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *