Vlasnik Esteea Laudera poklonio milijardu dolara vrijedne slike Metropolitanu

Dodajte komentar

Leonard A. Lauder, jedan od nasljednika kozmetičkog diva Estee Lauder i kolekcionar, odlučio je da pokloni 78 radova iz razdoblja kubizma vrijednih više od milijarde dolara Metropolitan muzeju u New Yorku, objavio je direktor Muzeja Thomas P. Campbell.

Kolekcija se sastoji od 33 djela Picassa, 17 Braquea, 14 Grisa i 14 Legera, nastala je tokom 37 godina i smatraju je jednom od najistaknutijih kolekcija kubista u svijetu.“To je izuzetan dar našem muzeju i našem gradu”, rekao je Campbell. “Leonardov dar je nešto što će transformisati Metropolitan”, dodao je on naglašavajući da je ova zbirka radova nenadmašna po pitanju remek-djela iz spomenutog razdoblja umjetnosti.

Lauder (80) je rekao da je odlučio da daruje zbirku jer je smatrao da je bitno da kubizam, i umjetnost koja je iz njega uslijedila, može biti viđen i proučavan u jednom od najvećih muzeja svijeta, prenosi business.hr.

“Metropolitanova zbirka modernizma, zajedno s onom MoMA-e, Guggenheimom i Whitneyem, pojačavaju status grada kao centra za umjetnost XX stoljeća i status New Yorka kao umjetničke metropole svijeta”, ustvrdio je Lauder u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *