Struja za KAP i regionalni problem?

Dodajte komentar

Problem struje za KAP, sve su prilike, prelazi crnogorske granice. Antena M saznaje u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu CGES da se već oko mjesec ipo KAP strujom snabdijeva iz rezervi okolnih sistema odnosno regiona, nakon što je Elektroprivreda Crne Gore EPCG  22.februara stavila tačku na isporuku struje, koju je CGES tražio kako bi se pokrio debalans u sistemu koji pravi KAP.

Izvršni direktor KAP-a Jurij Mioisejev juče je kazao da ne znaju od koga dobijaju struju i po kojoj cijeni dodajući , da nemaju odakle da plate struju, jer je obim proizvodnje smanjen dva puta.

Ono što je poznato je da Kombinat nelegalno, bez snabdjevača, troši struju od početka ove godine, a Eletroprivreda je 22. februara , nakon nagomilanih dugova, stavila tačku na cijelu priču , i od tada ne isporučuje 84 megavata CGES-u , koje je ta kompanija tražila  za balansiranje sistema.

Jurij Moisejev izjavio je takođe da “nije nimalo normalno” da KAP kao jedan od najvećih potrošača elektroenergije nema potpisan ugovor i da se on lično osjeća nelagodno zbog toga.

To što KAP troši , a ne plaća potpuno je neprimjereno, ponavljaju u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Kako Antena M saznaje u toj kompaniji,od 22. februara od kada je EPCG stopirala isporuku CGES-u ,  količina struje potrebna za pokrivanje debalansa koji KAP kao veliki potrošač pravi u sistemu dobija se iz , kako je rečeno radiju, rezervi proizvođača iz okolnih sistema, jer je  prenosna mreža Crne Gore dio evropske prenosne mreže.

To znači da KAP sada troši struju koju je dužan da plati regionu, imajući u vidu da je Prenos , kako je rečeno Radiju Antena M, zadužen samo za transport energije i registrovanje debalansa. Od kojeg proizvodjača iz regiona ide struja za KAP  zbog složenosti sistema, nije precizirano.

Dakle, ko je tačno i koliko struje predao Kombinatu evidentira se na mjernim mjestima. Imajući u vidu izjavu Moisejeva da nemaju novca da plate struju, situacija je,  upozoravaju u Prenosu veoma komplikovana  i mogla bi da ima ozbiljne posljedice na ukupan elektroenegetski sistem, pa apeluju da se što prije riješi problem snabdijevanja Kombinata strujom, prenosi cdm.me.

Stoga je, kako saznaje Antena M,  nedavno Odbor direktora CGES-a uputio dopis crnogorskoj Skupštini u kojoj traže da se što hitnije stavi tačka na tu priču.

A inače, kako prenosi Pobjeda, KAP je završio 2012. sa gubitkom od oko 54 miliona eura, 37,8 odsto manjim u odnosu na godinu ranije, pokazuje konsolidovani izvještaj o poslovanju, objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *