Nastavljen pad cijena u Švajcarskoj

Dodajte komentar

Pad švajcarskih potrošačkih cijena nastavljen je u martu, pokazali su u utorak objavljeni podaci, potkrepljujući stajalište centralne banke (SNB) da mora istrajati u obrani minimalnog kursa franka prema euru.

Potrošačke cijene  su pale u martu 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavila je kancelarija za statistiku. U prethodnom mjesecu smanjene su 0,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.Na mjesečnom nivou cijene u martu su porasle 0,2 posto.

Pad cijena na godišnjem nivou predvodilo je 2,4-postotno smanjenje cijena uvezene roba, povezano s jakim frankom. Cijene domaće robe porasle su 0,1 posto.

Povećanje na mjesečnom nivou u kancelariji za statistiku pripisuju ponajprije višim cijenama nove odjeće i cipela nakon zimskih rasprodaja. Cijene lož-ulja istovremeno su pale.

Kako bi spriječila pad cijena i recesiju, centralna banka je 2011. ograničila kurs franka prema euru na 1,20 franaka za euro kako bi zaustavila jačanje domaće valute, podstaknuto navalom inostranih ulagača u potrazi za sigurnim ulaganjima u razdoblju dužničke krize u eurozoni.

Na prošlomjesečnom sastanku o monetarnoj politici SNB je potvrdio da namjerava i dalje da brani minimalni kurs franka prema euru, prognoziravši pad cijena u ovoj godini za 0,2 posto, te njihov isti postotni rast u 2014, prenosi business.hr.

Aktuelni ekonomski podaci upućuju na zaključak o stagnaciji oporavka švajcarske ekonomije, pa su tako aktivnosti u industrijskom sektoru pale u martu prvi put od decembra jer je preduzeća uznemirila nestabilnost u eurozoni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *