Ekson Mobil plaća 236 miliona dolara za čišćenje tla i vode

Dodajte komentar

U završnici suđenja kompaniji Ekson Mobil (Exxon) u američkoj državi Nju Hempšir zbog zagađenja podzemnih voda benzinom sa jednim spornim aditivom, porota je utvrdila da je kompanija kriva i naložila joj da plati 236 miliona dolara za čišćenje tla i vode.

Porota je donijela zaključak za manje od 90 minuta pošto je skoro tri mjeseca slušala svjedočenja u najdužem suđenju u istoriji Nju Hempšira.

Ta američka država traži 236 miliona dolara za nadzor i čišćenje podzemnih voda godinama kontaminiranim benzinom sa aditivom MTBE, derivatom metanola koji je sastojak bezolovnog benzina. Benzin sa tom hemikalijom brže prolazi kroz tlo i vodu nego benzin bez tog aditiva.

Advokat kompanije je zahvalio poroti i ukazao da ona nije pregledala sve dokaze čime je lišena fer suđenja.

Porota je ustanovila da je kompanija Ekson Mobil nemarno dodala MTBE svom benzinu iako je taj proizvod štetan. Utvrđeno je i da je kompanija kriva što nije upozorila distributere i potrošače na osobine tog proizvoda i njegovu štetnost.

Takođe je ustanovljeno da opasnost od upotrebe benzina sa ovom supstancom nije bila očigledna za državne zvaničnike koji su još 1991. dopustili korišćenje benzina s tim dodatkom da bi se smanjio smog, prenosi Portal Vijesti.

Advokati za kompaniju su imali argument da je Ekson Mobil koristio MTBE da bi ispunio zahtjeve saveznog zakona o smanjenju zagađenja vazduha i da nije odgovoran za lokacije koje je kontaminirala neka treća strana, kao što su vlasnici deponija i nezavisni vlasnici benzinskih stanica.

Država Nju Hempšir navodi da je više od 600 bunara u Nju Hempširu kontaminirano supstancom MTBE, a stručnjaci-svjedoci su procijenili da bi moglo da bude zagađeno više od 5.000 lokacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *