Bonusi direktora banaka i dalje tajna

Dodajte komentar

Banke su sa godišnjim finansijskim izvještajem Centralnoj banci dostavile i podatke da li su njihovi direktori dobili bonuse (finansijska nagrada) u prošloj godini i u kom iznosu.

Podatak da li su i koji direktori banaka dobili bonuse i dalje ostaje tajna, jer kako su objasnili iz Centralne banke riječ je o poslovnoj tajni, piše Pobjeda.

„Podaci o visini bonusa i naknada spadaju u kategoriju poslovne tajne banaka. Njihovo objelodanjivanje nije predviđeno postojećom regulativom, osim u slučaju da to ne odobri sama banka“, saopštili su iz Centrtalne banke. Banke su, kako ih je obavezao Savjet iz januara ove godine, bile obavezne da Centralnoj banci sa finansijskim izvještajima dostave i informaciju o isplati bonusa.

„Podaci o bonusima Centralnoj banci služe isključivo u svrhe ocjene upravljanja troškovima u bankama. Centralna banka u skladu sa Zakonom o bankama vrši ocjenu uticaja troškova i rashoda banke na njen finansijski položaj. Kada se utvrdi da visina operativnih troškova može ugroziti finansijsku poziciju banke, odnosno u slučajevima njihove nepokrivenosti osnovnim prihodima, CBCG ima ovlašćenje da naloži banci smanjenje opštih troškova, uključujući limitiranje zarada i drugih primanja članova odbora direktora, izvršnih direktora i drugih lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima“, ističu iz CBCG.

Iz CBCG su podsjetili da su banke dužne da dostave i podatke o iznosima zarada, naknada, bonusa i drugih primanja, isplaćenih odboru direktora u godini na koju se odnosi godišnji izvještaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *