Wall Street: Indeksi blago porasli, rezultati Alcoe solidni

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene akcija porasle, nakon nesigurnog trgovanja, a sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja počela je nešto boljim nego što se očekivalo rezultatima Alcoe.

Dow Jones indeks ojačao je 48 bodova, ili 0,33 odsto, na 14.613 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 odsto, na 1.563 boda, a Nasdaq indeks 0,57 odsto, na 3.222 boda.Većinu dana indeksi su proveli izmjenjujući se u pozitivnom i negativnom području, a blago su porasli tek u posljednjem satu trgovanja.

Na oprezno trgovanje ukazuje mršav obim. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenila samo 5,1 milijarda akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

Suzdržanost ulagača posljedica je nesigurnosti uoči početka sezone objava poslovnih rezultata kompanija za prvo tromjesečje.

Kako američka i druge najveće svjetske ekonomiji nisu baš u zavidnoj formi, brojne kompanije upozoravaju da im rezultati neće biti onakvi kakve su planirali. Zbog toga i analitičari smanjuju svoje procjene. U anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 1,6 odsto veće u odnosu na isti lanjski period, dok su početkom godine očekivali rast od 4,3 odsto.

Prošle su sedmice Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli najviše nivoe u istoriji, no s tih su nivoa skliznuli nakon niza makroekonomskih podataka koji pokazuju da se rast američke ekonomije usporio krajem prvog tromjesečja.

„Poslovni izvještaji kompanija trebala bi pokazati ima li tržište podršku na ovim nivoima. Vjerujemo da će zarade biti nešto veće nego u prvom lanjskom kvartalu, no biće teško nadmašiti očekivanja. Stoga bi na tržištu mogla uslijediti pauza“, kaže Jim Dunigan, direktor u fondu PNC Wealth Management.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, sezona poslovnih rezultata počela je izvještajem Alcoe. Dobit najvećeg američkog proizvođača aluminijuma, bez jednokratnih stavki, dostigla je 121 milion dolara, dok je lani u prvom tromjesečju iznosila 105 miliona. I dok je dobit bila nešto veća od očekivanja, prihodi kompanije pali su 3 odsto u odnosu na isti lanjski kvartal, na 5,83 milijarde dolara, što je veći pad nego što se očekivalo.

U produženom, elektronskom trgovanju cijena akcije Alcoe prvobitno je blago porasla, da bi kasnije pala 1,1 odsto.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 odsto, na 6.276 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 odsto, na 7.662 boda, a pariški CAC 0,09 odsto, na 3.666 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *