Najbogatiji Izraelac se seli u Veliku Britaniju

Dodajte komentar

Najbogatiji Izraelac, Idan Ofer, seli se u London, a taj potez mogao bi da rasplamsa debatu u nejednakosti u Izraelu i neometanom bogaćenju.

Ofer (57), čije se bogatstvo procjenjuje na 6,5 milijardi dolara čini to, kako kažu ljudi koji su mu bliski, iz ličnih razloga – tamo mu živi majka, a i njegov sin planira da studira u inostranstvu, prenose izraelski mediji pisanje “Fajnenšel tajmsa”.

Oferov “Kvantum Pacifik grup” (Quantum Pacific Group) posjeduje kontrolni paket akcija u izraelskoj najvećoj holding kompaniji “Izrael Corp”, koja ima interesa, izmedju ostalog, u izraelskoj proizvodnji đubriva “Izrael hemikals” i transportu kontejnera.

Poput ostalih izraelskih tajkuna, on je osjetio posledice kritika izraelskih medija i javnosti od socijalnih protesta 2011. godine, kada je stotine hiljada gradjana srednje klase demonstriralo protiv visokih troškova života i ekonomije koju uglavnom kontrolišu bogati porodični konglomerati.

Poslije januarskih izbora, novi politačr Jair Lapid postao je ministar finansija, obećavajući u izbornoj kampanji da će pomoći srednjoj klasi u vrijeme kada bi Izrael trebalo da smnaji potrošnju i poveća poreze kako bi se prevazišao deficit u budžetu.

Ofer, inače 182. na Forbsovoj listi, lično je bio meta kritika u kampanji liderke opozicije iz Laburističke partije Šeli Jahimovič.

Prije Ofera, još 2007, izraelski milijarder Lev Levajev preselio se u London. Ako Ofer dobije nedomicilni status, neće biti dužan da plaća porez za svoje ofšor kompanije Velikoj Britaniji, prenosi b92.net.

Zajedno sa bratom koji zivi u Monaku, on posjeduje najveću flotu pod britanskom zastavom u svijetu i jedan dio pomorskog muzeja u Griniču dobio je ime po njihovom ocu Samiju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *