SAD pozivaju EU da ublaži mjere štednje

Dodajte komentar

Evropske zemlje moraju ublažiti mjere štednje i usvojiti nove politike za podsticanje rasta, izjavio je američki ministar finansija Džejkob Lu, započevši seriju sastanaka sa vodećim evropskim liderima.

Najveći trgovinski partner Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i najveći svjetski ekonomski blok ušao je u četvrtu godinu dužničke krize, sa velikim brojem zemalja u recesiji. Američke vlasti se nadaju, kako izvještava agencija AP, da će Evropa popustiti u  fokusiranju na smanjenje duga, što ugrožava rast zbog smanjenja potrošnje i povećanja poreza.

Džejkob Lu, koji je u februaru imenovan za američkog ministra finansija, započeo je danas prvu zvaničnu posjetu Evropi sastankom sa predsjednikom Evropske komisije, Žoze Manuelom Barozom, u Briselu. Lu će se sastati i sa vodećim evropskim zvaničnikom za ekonomska i monetarna pitanja, komesarom Olijem Renom i predsjednikom Evropskog savjeta, Hermanom van Rompejom.

„Prilikom sastanka sa Barozom, Lu je razgovarao o potrebi za povećanjem tražnje radi pokretanja ekonomije“, izjavio je jedan zvaničnik američkog ministarstva finansija, dodajući da su razgovarali, takođe, o situaciji na Kipru.

Kipar je bio primoran da prošlog mjeseca zatraži deset milijardi evra od evropskih partnera i Međunarodnog monetarnog fonda, nakon što je bankarska kriza dovela zemlju na ivicu bankrota. Lu je, iz tog razloga, pozvao EU da pokrene jedan od ključnih projekata za prevazilaženje dužničke krize, a to je formiranje bankarske unije.

Prema tom projektu, nadzor banaka u evrozoni biće centralizovan od početka naredne godine, što će biti praćeno i formiranjem spasilačkog fonda, koji će imati ovlašćenja da rješava bankarske probleme.

Lu i Barozo su, takođe, razgovarali o planiranom sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i SAD, koji će, prema njihovim riječima, podstaći rast razmjene putem sniženja carinskih stopa i uklanjanja drugih trgovinskih prepreka. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *