Napravljena najveća i najbrža superjahta na svijetu

Dodajte komentar

Svijet je dobio najveću privatnu jahtu na svijetu. “Azam” je superjahta duga 180 metara, vrijedna 470 miliona dolara i po svoj prilici pripašće članu saudijske kraljevske porodice Alvalidu Bin Talalu Alsaudu.

Ovo je superluksuzni brod koji će ljubomornim učiniti i ruskog tajkuna Romana Abramoviča, poznatog ljubitelja jahti, čija miljenica “Eklips” je 17 metara kraća od “Azama”.

Novi rekorder juče je porinut u Njemačkoj, po svim osobinama nadmašuje sve svoje konkurente.

“Azam” nije samo najduža jahta (duži je od 12 dabldeker autobusa), nego je i najbrža. Sa 94.000 konjskih snaga, dostiže brzinu od 30 čvorova, ili 56 km/h.

Njemačka firma “Nauta”, proizvođač “Azama” (“posvećenost” na arapskom), tvrdi da je ovo “najsloženija i najizazovnija jahta koja je ikad sagrađena”.

– Ovo je zaista prekretnica u istoriji pravljenja luksuznih jahti – kaže Peter Lursen, predstavnik proizvođača.

O unutrašnjosti “Azama” još se ne zna mnogo, osim da će zahtjevati posadu od 50 ljudi.

Svom vlasniku će biti dostavljena krajem godine.

Prema svim predviđanjima i unutrašnjost bi trebalo bar da je na nivou Abramovičeve jahte “Eklips” – sa luksuznim apartmanima, dva bazena, dva heliodroma, sportskom dvoranom, bioskopom, mini-podmornicom, pa čak i sopstvenim raketama za odbranu.

Za razliku od Abramoviča, jahte koje imaju saudijski prinčevi najčešće nemaju velike palube na kojima se održavaju razuzdane žurke.

– Nikad nijesam vidio jahtu nekog Arapina sa velikim žurkama na kojima se djevojke u bikinijima sunčaju pored bazena, kao što to rade Rusi. Njima je više stalo do prestiža, ko ima veću jahtu – kaže Piter Sejfert iz magazina “Jahtfoto”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *