Kako raditi za druge, a biti svoj gazda

Dodajte komentar

Za sve one koji vole svoju samostalnost, žele da sami sebi budu „gazde“, preferiraju više različitih zadataka, kao i vrlo fleksibilno radno vrijeme – freelancer je pojam o kom treba da razmisle.

U slučaju da ste u skorije vrijeme ostali bez posla ovakav način poslovanja može da vam pomogne da „stanete na noge“, dok ne nađete posao koji vam više odgovara, ali isto tako može da postane trajno opredjeljenje.

Freelancer je termin koji se odnosi se na osobu koja je samozaposlena i čiji rad nije direktno obavezan ni za jednog poslodavca, ona izvršava zadatke ili upravlja projektima za neku kompaniju ili instituciju.

Šta je važno za freelancera

Poslovanje sa freelancerima se uglavnom uspostavlja potpisivanjem ugovora, ali nije rijedak slučaj i da se postižu usmeni dogovori.

Isto tako i honorar može da varira i da bude različit od slučaja do slučaja, pa tako mogu da budu plaćeni po projektu, satu ili danu, nedjeljno, dvonedjeljno ili mjesečno.

Iskustvo, profesionalizam i promocija su, naravno, veoma važne stavke u uspješnom poslovanju freelancera, morate postati „poznati“ da bi poslodavci za vas čuli i kako bi mogli da vas angažuju.

Nije za svakoga

Važno je napomenuti da poslovati kao freelancer nije za svakoga. Biti freelancer zahtjeva veoma visok stepen samodiscipline, motivacije kao i naravno neophodne stručnosti.

Sa jedne strane može da bude veoma isplativ i koristan, ali isto tako može biti izuzetno naporan i zahtjevan, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *