EU: Odobrena najveća izdavačka kuća

Dodajte komentar

Antimonopolska komisija EU dala je „zeleno svjetlo“ za spajanje kompanija „Pingvin“ i „Rendom Haus“, čime će biti formirana najveća izdavačka kuća na svijetu.

Sporazum o spajanju dvije kompanije staviće „pod isti krov“ klasike poput ’1984′ Džordža Orvela i nove književne fenomene kao što je ‘Pedeset nijansi – siva’ E. L. Džejmsa, a novoosnovana firma „Pingvin rendom haus“ kontrolisaće oko jedne četvrtine svjetskog tržišta knjiga, prenijela je agencija Frans pres.I pored toga, sporazum ne podstiče zabrinutost oko konkurentnosti, pošto će nova kompanija i dalje imati nekoliko velikih rivala, navodi komisija. Odluka EU uslijedila je nakon što su spajanje kompanija odobrile američke antimonopolske vlasti.

Matična kompanija „Rendom hausa“, njemački „Bertelsman“, pozdravio je odluku EU, navodeći da ona predstavlja još jedan važan korak ka kompletiranju spajanja, koje se smatra pokušajem konkurisanja „Amazonu“ koji je zabrinuo izdavače agresivnim sniženjem cijena elektronskih knjiga, prenosi Capital.

Nova firma kontrolisaće 26 odsto globalnog tržišta knjiga, preskočivši francusku izdavačku kuću „Lagarder“.

„Pingvin“ i „Rendom haus“ najavili su spajanje u oktobru prošle godine, a očekuje se da će ono biti okončano u drugoj polovini tekuće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *