Vlada Slovenije: Smanjenje plata u javnom sektoru za 6,4%

Dodajte komentar

Slovenački ministar za unutarnje poslove i javnu upravu Gregor Virant izjavio je u petak da vlada namjerava da smanji plate zaposlenih u javnom sektoru u ovoj godini za 158 miliona eura, što odgovara smanjenju plata u prosjeku za 6,4 posto.

Najmanje smanjenje (4,5 posto) planira u zdravstvu, a najveće (od 7,9 posto) u školstvu, obrazovanju i kulturi. Na snazi bi ostale i lani prihvaćene restrikcije iz zakona o uravnoteženju javnih finansija, ali su potrebne i dodatne mjere da se plate smanje za 158 miliona eura, rekao je Virant predstavljajući ovih dana plan restrikcija.“To je naš prvi cilj, moramo smanjiti plate javnog sektora, druge mogućnosti ne vidim”, ponovio je Virant u petak u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.Dodao je da je naklonjeniji racionalizaciji i linearnom sniženju plata nego otpuštanju zaposlenih, ali da je sve stvar pregovora koje kao glavni pregovarač vlade sa sindikatima počinje u ponedjeljak te da će tada sindikatima dati ponudu vlade o tome koliko bi se plate trebale smanjiti.

Prijašnja vlada Janeza Janše najavljivala je da masu za plate 160.000 zaposlenih u javnom sektoru ove godini treba smanjiti najmanje za pet posto, kako bi se budžetska potrošnja smanjila te nastavilo planirano smanjenje budžetskog deficita planirala na oko 3 posto BDP-a. Sindikati su zbog tih najava krajem januara održali jednodnevni štrajk tvrdeći da su im plate već smanjene prošle godine.

Virant je rekao da nije naklonjen ideji ministra ekonomije Stanka Stepišnika da se zaposlenima u javnom sektoru s višim primanjima, umjesto gotovine, jedan dio isplaćuje u vrijednosnim papirima s garancijom države koji bi imali jednogodišnje dospijeće. Virant je rekao da bi to bilo “psihološki nezgodno” jer bi država kao poslodavac tako postupala slično kompanijama koje zbog finansijskih problema zaposlene isplaćuju u “bonovima”, a svejedno bi se moralo prikazati kao budžetski izdatak, prenosi seebiz.eu.

U Sloveniji su česte ocjene da je upravo tzv. platna reforma, koju je Virant kao nekadašnji ministar javne uprave u prvoj vladi premijera Janeza Janše proveo 2007. godine, izazvala velik rast budžetskih troškova jer su bruto plate na zaposlenog u javnom sektoru u 2008. i 2009. godini nominalno porasle za deset posto, što se je kasnije zbog krize popravljalo interventnim zakonima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *