CBCG: Pad u skoro svim sektorima

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore evidentantirala je pad u gotovo svim sektorima proizvodnje, izuzev u sektoru trgovine. Stanje u bankarskom sektoru, prema preliminarnim podacima, stabilno.

Savjet CBCG je na četrdesetprvoj sjednici usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za januar 2013. godine.

„Ocijenjeno je da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika i dalje umjeren i pored prilično nestimulativnog makroekonomskog ambijenta, kako u zemlji, tako i u zemljama u širem okruženju Crne Gore”, navodi se u saopštenju CBCG.

U Izvještaju o stabilnosti cijena za 2012. godinu Centralna banka Crne Gore navodi da je u prošloj godini ostvarena stopa inflacije od 5,1 odsto, što je za 2,3 odsto više u odnosu na stopu u 2011.

„Inflacija je bila na značajno višem nivou od inflacije ostvarene u Eurozoni gdje se kretala oko 2,2 odsto, kao i od godišnje inflacije zabilježene u EU 2,3 odsto i nekim zemljama regiona”, saopšteno je iz CBCG, prenosi rtcg.me.

Ipak većina banaka i anketiranih preduzeća očekuje opadanje stope inflacije u ovoj godini, što je, kako navode u CBCG, potvrdila i modelska prognoza inflacije.

„Prognoza je da će se u 2013. godini inflacija kretati u rasponu od 1,5 odsto do 3,5 odsto”, navodi se u izvještaju CBCG.

U Godišnjem izvještaju o radu CBCG konstatovano je da su aktivnosti Centralne banke u 2012. godini bile usmjerene na ostvarivanje osnovnog cilja očuvanja i jačanja finansijske stabilnosti.

U usvojenom Izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema konstatovano je da se postojeći nivo rizika može okarakterisati kao umjeren.

„Konstatovano je da određenu dozu zabrinutosti unosi dalje pogoršanje kvaliteta kreditnog portfolija, i pored preduzetih mjera na njegovom saniranju, što je rezultiralo negativnim finansijskim rezultatom na nivou sistema”, navodi se u saopštenju CBCG.

Na sjednici je ocijenjeno da se ključni izazov u 2013. godini odnosi na održavanje fiskalne stabilnosti, koja je ugrožena brzim rastom javnog duga i visokim budžetskim deficitom iz prethodnih godina.

„Ohrabruju zaustavljanje izdavanja novih garancija i mjere fiskalnog prilagođavanja, kao i nove najavljene mjere u borbi protiv sive ekonomije”, saopšteno je iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *