Britanija: Naplatili milijardu funti od prevara

Dodajte komentar
Britanski regulatori su od 2007. godine naplatili više o milijardu funti (1,18 milijardi eura) kazni od tamošnjih kompanija i menadžera zbog raznih prevara.

 

Studija koju je izradila revizorska kuća Ernst&Young pokazuje da je sedam od deset kazni za prevaru platila kompanija iz finansijskog sektora. Riječ je o ukupno 560 miliona funti.

Istraživanje se temeljilo na više od 700 slučajeva prevare, a utvrdilo je da su slučajevi finansijskih prijevara najčešće u dijelu industrije koji se bavi hipotekama i specijalizovanim uslugama.

“Zabrinjavajuće je što su regulatori morali tako često intervenisati i izdavati kazne u takvom obimu. Iako rezultati variraju u različitim industrijama, kompanija moraju imati na umu da nisu izolovane i da se prevare mogu pojaviti u svim industrijama i veličinama kompanija”, kazao je John Smart partner u Ernst&Youngu.

Gotovo polovinu kazni izdala su tri regulatorna tijela – Agencija za nadzor finansijskih usluga (FSA), Kancelarija za velike prevare (SFO) i Kancelarija za pravednu trgovinu (OFT). Kazne u finansijskoj industriji u prosjeku su manje u odnosu na ostale, riječ je oko dva miliona funti. Najveće kazne plaćaju kompanije iz potrošačke industrije, poput hrane, pića, duvanskih kompanija i firmi za domaćinstva. One su u prosjeku platile oko 56 miliona funti kazne, prenosi Osiguranje.hr.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *