Na Zemlji ima zlata za jednu kocku od 20 metara

Dodajte komentar

Zamislite da ste u mogućnosti da posjedujete sve zlato na svijetu i odlučite da ga istopite i od njega napravite kocku. Šta mislite, kolike bi bile stranice te kocke? Na stotine metara? Na hiljadu metara možda? Ni blizu toga!

Voren Bafet, jedan od najbogatijih investitora na svetu, smatra da bi strane takve kocke iznosile po 20 metara.

Korporacija “Thomson Reuters GFMS” (Gold Fields Mineral Services), koja pravi godišnji izvještaj o zlatu, navodi da na svijetu ima ukupno 171.300 tona zlata.

Strane kocke koja bi bila napravljena od te količine, iznosile bi oko 20,7 metara. Ako bismo željeli da to plastično opišemo, sa tim zlatom mogao bi da se popuni cijeli centralni teren na Vimbldonu.

Međutim, ne slažu se svi sa njihovim procjenama. Nagađanja stručnjaka se kreću od 155.240, pa čak do 2,5 miliona tona. Tako eksperti sa instituta “Gold standard” smatraju da samo u sefovima banaka i našim kutijama sa nakitom ima najmanje 2,5 miliona tona zlata.

Po mišljenju istoričara Timotija Grina, te procjene se razlikuju u tako velikoj meri zbog toga što je zlato u upotrebi više od 6.000 godina i još uvijek se ne zna gdje je sve zakopano ili sakriveno.

Zanimljivo je to da se zlato koje je tad iskopano koristi dan-danas, tako što se svih ovih godina recikliralo. Drugim riječima, moguće je da su vaše zlatne minđuše ili zlatni sat napravljeni od zlata koje je korišćeno još u antičko doba.

Do odgovora na pitanje koliko zlata ima ukupno na svijetu je teško doći i zbog činjenice da se još ne zna koliko zlata eksploatiše Kina, kao i zbog toga što u Latinskoj Americi, pogotovo u Kolumbiji, ima dosta nelegalne ekspolatacije ove rude, piše magazin 24sata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *