Barozo: Nema više opasnosti po euro

Dodajte komentar

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo smatra da je prošla opasnost po opstanak zajedničke evropske valute euro.

„Vjerujem da je egzistencijalna kriza prošla“, kazao je on na konferenciji za štampu, poslije susreta sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom danas u Beču.

Barozo je uvjeren da je u vezi krize oko eura najgore savladano. Prema njegovim riječima, prije godinu dana govorilo se o kraju eura, nije bilo povjerenja investitora, a sada se vraća povjerenje u evropsku valutu.

Povod za zabrinutost zbog ekonomskog stanja postoji i dalje, kazao je on i dodao da je u pojedinim zemljama članicama EU socijalno stanje strašno. Barozo je mišljenja da je potrebno raditi na jačanju konkurentnosti preko ponovno dobijenog povjerenja od strane potrošača i preduzeća.

S tim u vezi je Barozo posebno pomenuo potrebu za konsolidacijom budžeta.

Takođe je istakao da borba protiv nezaposlenosti predstavlja najviši prioritet, i izrazio zadovoljstvo što je u novim pregovorima o budžetu EU dogovorena „Evropska garancija za omladinu“, čemu je posebno doprinijelo angažovanje Austrije. Kancelar Fajman je, s tim u vezi, ocijenio da će dogovoreni budžet za novi program, koji je predviđen u visini od šest milijardi eura za sedam godina, biti uvećan povratkom novca.

On je naglasio da je Austrija veoma zainteresovana za blagostanje u ostalim zemljama EU, jer je to bitno i za blagostanje u toj zemlji.
„Ako svima bude dobro onda će to podstaći i izvozno orijentisanu privredu u Austriji“, objasnio je Fajman dodajući da je neophodno pomagati drugima.

Barozo se u Beču sastao i sa predsjednikom Austrije Hajncom Fišerom, šefom diplomatije Mihaelom Spindelegerom, a doputovao je iz Praga kako bi održao govor na konferenciji direktora opera Evrope. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *