Kome će Putin zaljuljati fotelju?

Svi ruski političari su obavezni da do prvog juna zatvore račune u stranim bankama, ako ih imaju, i prodaju imovinu izvan Rusije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je najnovijim ukazom odredio tačne rokove do kada političari federalnog nivoa, ali i oni niži, sve do gradskih, moraju da odluče žele li da ostanu u fotelji ili hoće da odu, i tako sačuvaju svoje bankarske račune i nekretnine u inostranstvu.

Putin je, takođe, potpisao i ukaz kojim se obavezuju državni činovnici, ali i članovi njihovih porodica, da objave svoje prihode. Ukaz je u vezi sa zakonom o borbi protiv korupcije.

Svaka veća kupovina, pogotovo nekretnina ili automobila, hartija od vrijednosti i akcija, mora da se “objasni” i u posebnom formularu da se napiše “odakle novac za određenu kupovinu”. Do prvog oktobra 2013. Vladimir Putin će ispred sebe imati izvještaj sa informacijama o imovini svih činovnika.

Ruski parlament je, decembra prošle godine, u “prvoj rundi” prihvatio projekat zakona kojim se zabranjuje osobama koje se nalaze na držanim funkcijama u Ruskoj Federaciji, na nivou republika i gradova, ali i vojnim licima, policajcima, carinicima, tužiocima i istražiteljima, kao i njihovim suprugama i maloljetnoj djeci, da imaju nekretnine i račune u stranim bankama.

Putin je u februaru proširio spisak ovakvih lica. Tako se sada ta zabrana odnosi i na članove savjeta direktora Centralne (nacionalne) banke Rusije, rukovodioce državnih korporacija, kao i upravnike svih fondova osnovanih na bazi federalnih zakona Rusije, prenosi b92.net.

Koliko će ruskih političara odlučiti da zatvori svoje račune i proda nekretnine u inostranstvu, zasada je teško predvidjeti. Jedno je sigurno – među njima je veliki broj onih koji imaju pozamašnu imovinu u inostranstvu.

Podsjetimo, kada je iznijet ovaj “Putinov zakon” krenule su dobrovoljne ostavke. Postalo je očigledno da je jednom broju ruskih političara privatno bogatstvo mnogo važnije od partijskih principa pa su sami počeli da napuštaju Dumu.

Check Also

U stanogradnju u Zagrebu uskoro dolazi veliki strani investitor

Usporavanje tržišta nekretnina koje se očekuje u Evropi zbog skupljeg kapitala i tereta inflacije poluga …

Leave a Reply

Your email address will not be published.