Grci Kinezima predaju Sveti Stefan?

Dodajte komentar

Nekada zaštitni znak crnogorskog turizma, turistički brend – grad hotel Sveti Stefan, moguće je da će uskoro dobiti nove “gazde”. Grčka Restis grupa, investitor koji je vodio projekat rekonstrukcije popularnog “Sveca”, kako je “Vijestima” potvrđeno, spreman je da proda svoj udio u Adriatiku i obezbijedi novog, finansijski jačeg partnera.

Iako iz kompanije Adriatik propertis, koja je zvanični zakupac kompleksa Sveti Stefan, Vila Miločer i Kraljičina plaža, nisu željeli javno da saopšte da li se vode pregovori sa inostranim investitorima, iz više izvora bliskih pregovaračkom timu je potvrđeno da su “najozbiljniji razgovori vođeni sa kineskim partnerom”. On bi, prema nezvaničnim informacijama, preuzeo nastavak realizacije projekta, odnosno gradnje novog hotela Kraljičina plaža kao i rezidencijalnog kompleksa vila u Miločerskom parku.

Vlasnik kompanije Adriatik propertis je ofšor firma Aidvej investments limited sa britanskih Devičanskih ostrva. U njenom bordu direktora sada su vlasnik Restis grupe Viktor Restis, dok je predsjednik borda njegov predstavnik za Crnu Goru Petros Statis, a izvršni direktor je njegov brat Teofanis Statis. U ranijim sazivima član borda bio je i vlasnik Amana Adrijan Zeka. Adriatikom upravlja Restis, a singapurski Aman je ostao samo kao brend.

Bilo je najava da su razgovori vođeni i sa azerbejdžanskom naftnom kompanijom SOCAR, koja je zakupila zemljište bivše vojne kasarne u Kumboru. Ono što je sada izvjesno je, prema informacijama “Vijesti”, da su Grci spremni da spakuju kofere, ali da će menadžment nad hotelom i dalje biti prepušten singapurskoj kompaniji Aman rizorts.

Nakon gotovo šest godina od izdavanja crnogorskog kompleksa i započete obimne rekonstrukcije, tokom koga su bila čak tri svečana otvaranja, grad hotel Sveti Stefan ni do danas u potpunosti nije završen, niti otvoren u punom kapacitetu.

Uspjeli da obore kiriju i produže zakup za 12 godina

Za protekle više od tri godine, ono u čemu su Grci uspjeli je to da produže zakupninu sa tri decenije na 42 godine i smanje iznos zakupa za trećinu. Gotovo jednogodišnja borba odbijanja da plate zakup i porez te nagomilavanje duga na 2,6 miliona eura, dovela je do toga da Vlada popusti. To uprkos jasnom stavu stručnog tima koji je Vlada oformirala od profesora Ekonomskog fakulteta da se ne prihvate zahtjevi grčkog partnera.

Skupština akcionara Buvanske rivijere, u kojoj je država većinski vlasnik, počekom godine donosi odluku o smanjivanju zakupnina za hotele Sveti Stefan i Miločer za 30 odsto.

Aneksom Ugovora o zakupu koji se odnosi na hotele Sveti Stefan i Miločer, period zakupa je produžen za 12 godina, a zakupnina je utvrđena na 1,12 miliona godišnje (što je za 30 odsto manje od dosadašnjeg iznosa) od januara ove godine. Zakupac se ovim sporazumom obavezao da hotel bude otvoren najmanje osam meseci godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *