Dragiša Pešić mijenja Ivaniševića na čelu DRI

Dodajte komentar

Na sjednici Senata Državne revizorske institucije (DRI), koja će se održati u četvrtak, član tog tijela Dragiša Pešić trebalo bi da bude izabran za vršioca dužnosti predsjednika Senata, saznaju „Vijesti“ .

To mjesto ostalo je upražnjeno nakon što je prošle sedmice prvi čovjek vrhovne revizije Miroslav Ivanišević podnio ostavku zbog kompromitujućeg snimka.

Pešić će biti predložen za vršioca dužnosti jer je najstariji član Senata u kome su i Milan Dabović i Branislav Radulović. On je bio na bolovanju zbog zdravstvenih problema, ali se vratio na posao.

Peta stolica u Senatu DRI prazna je već četvrtu godinu, nakon što je Dušan Mrdović izabran za ambasadora Crne Gore u Makedoniji.

Odlaskom Ivaniševića ostaju upražnjena dva mjesta u DRI zbog čega će, prema saznanjima „Vijesti“, morati da se promijeni plan rada za ovu godinu i da se smanji broj planiranih revizija.

Parlamentarni Administrativni odbor idućeg četvrtka treba da obavi konsultativno saslušanje četiri kandidata za upražnjeno mjesto petog člana Senata, a moguće je i da na toj sjednici donese konačnu odluku koga da predloži Skupštini da izabere. Očekuje se da nakon toga na sjednici Skupštine bude potvrđena odluka Administrativnog odbora.

Za tu poziciju kandidovali su se sudija Višeg suda Biljana Vuksanović, koja slovi za najozbiljnijeg kadidata, Neli Ćuković koja je od marta 2010. godine obavlja funkciju rukovodioca Revizorskog tijela za kontrolu sredstava Evropske unije (ali nije ponovo izabrana), bivši službenik MUP-a Dragoslav Minić i revizor iz DRI Radule Žurić.

Nakon ostavke Ivaniševića opet ostaje upražnjeno jedno mjesto u Senatu DRI. Shodno proceduri, Administrativni odbor mora da raspiše konkurs da bi se kompletirao Senat. Nakon toga, od tih pet članova bira se predsjednik Senata.

Izvjesno je da će od četiri kandidata Administrativni odbor sada izabrati pravnika čime će u Senatu biti po dvoje ekonomista i pravnika, dok bi upražnjeno mjesto Ivaniševića mogao da popuni ekonomista.

Ideja SNP-a je da se izmijeni zakon o DRI kako bi u nadležnosti Odbora za ekonomiju, budžet i finasije bila procedura izbora članova Senata DRI.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *