Triglav grupa potvrdila rekordnu dobit

Dodajte komentar

Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav se, na trećoj ovogodišnjoj sjednici, upoznao sa revidiranim godišnjim izvještajima Zavarovalnice Triglav i Triglav grupe  za 2012. godinu. Neto poslovni rezultat Triglav grupe (u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje AD) je bio 73,2 miliona evra, a neto poslovni rezultat matičnog društva iznosio je 50,4 miliona evra. Nadzorni odbor će nakon provjere godišnjih izvještaja odlučivati o njihovom potvrđivanju, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Bankar.me.

Triglav grupa i Zavarovalnica Triglav završile su poslovnu 2012. godinu sa većom dobiti nego prethodnu. Neto poslovni rezultat Triglav grupe iznosio je 73,2 miliona evra, što je 54% više nego u 2011. godini, a neto poslovni rezultat matičnog društva povećao se za 15% na 50,4 miliona evra. Povraćaj na kapital Triglav grupe i Zavarovalnice Triglav se ponovo poboljšao. Na nivou grupe iznosio je 13,8%, odnosno 4,2 postotna boda više nego u 2011. godini, i time bio čak i iznad očekivanog cilja do 2015. godine (12%). U matičnom društvu se povraćaj na kapital povećao za 1,1 postotna boda na 10,7%, čime se još više približio očekivanom nivou nego prethodne godine.

Triglav grupa je u 2012. godini ostvarila 936,3 miliona eura premije osiguranja i saosiguranja, što je za 5% manje nego u 2011. godini, a od toga je matično društvo fakturisalo 647,6 miliona eura premija (indeks 93).

Na porast dobiti je uticalo prije svega dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti osiguranja, što je evidentno iz boljeg kombinovanog koeficijenta. U poređenju sa prošlom godinom, poboljšao se kombinovani koeficijent kojim se mjeri uspješnost društva za osiguranje u osnovnoj djelatnosti osiguranja. Na nivou Triglav grupe je iznosio 89,6% (90,1% u 2011. godini), a na nivou Zavarovalnice Triglav bio je 81,4% (godinu ranije 83,0%).

Pad fakturisanih premija osiguranja je rezultat više faktora: smanjene potražnje za nekim proizvodima osiguranja, novih stečajeva preduzeća, niže kupovne moći stanovništva, veće nezaposlenosti, smanjenim kreditiranjem od strane banaka, mjera za zadržavanje dobrih i vjernih stranaka novim bonitetnim programima, prilagođavanja konkurenciji u cijenama i mjera za poboljšanje bruto tehničkih rezervi pojedinih vrsta imovinskog osiguranja. Povećana konkurencija na tržištu automobilskih osiguranja dovela je do promjene i prilagođavanja osnove za osiguranje i dovela do nižeg obuhvata premija automobilskih osiguranja. Dodatan pritisak na premiju je zabilježen zbog sistematične selekcije portfelja i intenzivnog upravljanja bruto tehničkih rezultata imovinskih osiguranja, što je izazvalo poboljšanje koeficienta šteta.

Zavarovalnica Triglav je u 2012. godini, na osnovu veće efektivnosti kod troškova smanjila bruto operativne troškove za 2%. Bruto operativni troškovi na nivou Triglav grupe su se povećali za 5%, prije svega zato što su se u grupu uključila nova društva, koja se ne bave osiguranjem.

Zbog svoje velike isprepletenosti sa finansijskim tržištima nije mogla u potpunosti da izbjegne uticaj finansijsko-ekonomske krize, jer finansijske investicije predstavljaju veći dio ukupne aktive. Investiciona politika Triglav grupe je relativno konzervativna, ali su se i pored toga vrjednosti nekih njenih investicija smanjile, a time su snizile i neto poslovni rezultat. Značajniji ili dugotrajniji pad vrjednosti investicija izazvao je trajno obezvređenje finansijskih sredstava u visini 43,7 miliona eura.

Rezultati poslovanja u 2012. godini pokazuju da su strateška usmjerenja Triglav grupe pravilna. Fokusirana su na osnovnu djelatnost i sa jasnom vizijom koja temelji na stabilnosti i profitabilnosti, uspješno štite poslovne rezultate od nesigurnosti u spoljnjem okruženju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *