SAD uvode nove standarde za gorivo

Dodajte komentar

Američka Agencija za zaštitu životne sredine predložila je uvođenje novih standarda za automobilsko gorivo koji imaju za cilj smanjenje zagađenja.

Međutim, to bi moglo dovesti do novog poskupljenja benzina. Novi standardi, koje predlaže EPA, smanjili bi udjel sumpora u benzinu za dvije trećine, a to bi u ispušnim plinovima za 80 posto smanjilo sastojke koji doprinose nastanku smoga, prenosi ABC News.Novi zakon trebalo bi da stupi na snagu 2017. godine. Uvođenjem novih standarda kvaliteta goriva biće ostvaren efekat jednak uklanjanju 33 miliona automobila s američkih cesta. S druge strane, prosječna cijena automobila bi porasla za 130 dolara do 2025. godine.

Savjetnica Američkog instituta za naftu (API) Rayola Doher ocijenila je za tu televiziju da bi uvođenje predloženih standarda bilo vrlo skupo, kako za kompanije, tako i za građane.

Naftna industrija ostvarila je u prethodnih pet godina profit veći od 300 milijardi dolara, pa je zato čudno da bi uvođenje novih standarda za nju bilo neprihvatljivo skupo.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *