Fijasko obnovljene pruge Podgorica – Nikšić

Dodajte komentar

Za rekonstrukciju pruge Podgorica- Nikšić potrošeno je 72 miliuona eura, a na ovoj relaciji saobraća pet vozova u oba smjera, koji prema podacima Željezničkog prevoza dnevno opslužuju 200 putnika, piše Dan.

Pošto Rudnici boksita ne rade od septembra prošle godine, nema ni prevoza glinice za potrebe KAP-a, što je bio jedan od razloga za rekonstrukciju pruge.

Poslanik Demokratskog fronta Veljko Vasiljević ocijenio je da je sporna racionalnost pruge, uz loše stanje privrede u dva najveća crnogosrka grada.

-Pruga je uglavnom namijenjena za potrebe industrije i povezivanje nekad jakog industrijskog centra kakav je bio Nikšić sa Podgoricom, Lukom Bar i šire. U drugom smislu, pruga je slijepi kolosjek – kazao je Vasiljević, prenosi Portal Analitika.

U Željezničkom prevozu ističu da željeznički putnički saobraćaj nigdje u svijetu nije profitabilan, izutev za operatere vozova velikih brzina.

„Međutim, prevoz putnika željeznicom predstavlja javni interes, zbog čega je pripremljen ugovor o javnom prevozu na odnovu kojeg će država ubuduće subvencionisati lokalni putnički prevoz željeznicom, bez obzira na njegovu ekonomsku opravdanost- saopšteno je Danu iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *