Ministarstvo finansija: Emitovanje obveznica na američkom tržištu najpovoljnije

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija razmatra više mogućnosti za zaduživanje (emisija obveznica, bilateratno i/ili komercijalno zaduživanje). Prema podacima kojima trenutno raspolažemo, kamate za eventualnu emisiju obveznica bile bi niže od kamata na postojeće obveznice. U slučaju da se pomenuto smanjenje kamatnih stopa ostvari, ovo bi bio jedan od načina na koji bi se uticalo i na visinu i kretanje otplate obaveza – objašnjeno je Pobjedi iz ovog Vladinog resora.

U Analizi održivosti javnog duga, između ostalog, razmotrene su sve opcije koje se odnose na buduće zaduživanje.

– Analiza je pokazala da bi, u skladu sa trenutnom situacijom na finansijskom tržištu, emitovanje obveznica na američkom tržištu moglo da obezbijedi eventalno niže kamatne stope, iz razloga što je tržište obveznica u dolarima mnogo likvidnije – ocijenili su u Ministarstvu finansija.

U ovom Vladinom resoru kažu da će od analize ponuda i uslova na tržištu zavisiti i odluka u kojim iznosima i fazama će se realizovati zaduženje.

– U svim razgovorima, vodimo se osnovnim ciljem, a to je obezbjeđivanje što je moguće povoljnijih uslova za zaduženje. Analizirajući situaciju na međunarodnom finansijskom tržištu, izveli smo zaključak da je ista povoljna i da je realno očekivati niže kamatne stope u odnosu na ranije emisije i duži period povrata i niže anuitete, što će u krajnjem, kroz restrukturiranje, poboljšati strukturu duga – ocijenili su u Ministarstvu finansija.

Svjetska banka će u maju saopštiti stav o 50 miliona eura kredita

Crna Gora trenutno pregovara o 50 miliona dolara zaduživanja kod Svjetske banke.

U Ministarstvu finansija Pobjedi su saopštili da bi odluka trebalo da bude donesena do kraja maja ove godine.

– Odluka Svjetske banke o kreditnoj podršci biće poznata do kraja maja – kazali su našem listu iz ovog Vladinog resora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *