10 najpreplaćenijih poslova

Dodajte komentar

Yahoo Finance prenosi popis deset najpreplaćenijih poslova koji je napravio U.S. News. Dok nekim radnicima plate padaju u zadnjih nekoliko godina, određeni poslovi još su uvijek veoma dobro plaćeni. Primjer toga su menadžeri, ali i oni u kompanijama koje su uslijed smanjenja kadra ostali zavisni o radnicima koji su ostali u firmi.

1.Konsultantski softverski inženjer
Ovi programeri dizajniraju i održavaju računarske mreže za velike firemi organizacije. No mnogi programeri dovode u pitanje suvoparnost i pravu vrijednost svoga posla.

2. Strateg brendiranja
To su reklamni i marketinški stručnjaci koji rade na poboljšanju imidža i ugleda firme. Stratezi brendiranja ocjenjuju da je važnost njihovog posla mala u poređenju s drugim profesijama.

3. Dizajner interakcije
Mnoge web stranice se oslanjaju na tim tehničkih stručnjaka koji sadržaj na webu čine privlačnim i zabavnim kako bi privukli posjetioce da kupe proizvode na tim stranicama.

4.Direktor istraživanja u marketingu
Pretežno se bave proučavanjem podataka, a ne fokusnim grupama i mišljenjem ljudi. Ovaj posao nema stresa, vrijeme se provodi proučavajući podatke.

5.Konsultant u računovodstvu
Ovi stručnjaci imaju mnogo znanja, ali i sami smatraju da su preplaćeni, tri četvrtine njih kaže kako njihov posao nema pozitivan uticaj na svijet.

6.Analitičar portfolija
Neki od analitičara precjenjuju svoju stručnost u procjenjivanju rizika unutar portfelja i onoga što može krenuti po zlu.

7.Prodavci finansijskih proizvoda
Ovi radnici nastoje uvjeriti preduzetnike kako su neki finansijski proizvodi poput polisa osiguranja bolji od drugih na tržištu.

8.Advokat za patente
Patenti i parnice oko njih sve više služe kako bi kompanije jedne druge spriječile u tehnološkom napretku.

9. Investicioni konsultant
Ponekad investicioni konsultanti pokušavaju “progurati” proizvode finansijskih kompanija koje favoriziraju.

10.Data stručnjak
Ovi kvantitativni stručnjaci zarađuju puno novaca na razvoju modela i algoritama koji pomažu korporacijama da dobiju konkurentsku prednost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *