Ratovi koštaju SAD 4-6 triliona $

Dodajte komentar

Ratovi u Iraku i u Avganistanu dugoročno će koštati SAD od četiri do šest triliona dolara i tako opteretiti državni budžet u budućim decenijama.

Kako se navodi u studiji Linde Bilmes, profesorke sa Harvarda, SAD će morati da se pobrinu za sve veći broj ratnih veterana (kojih ima oko 2,5 miliona), uz vraćanje pozajmica koje su uzete kako bi se podmirili troškovi ratovanja.

“Jedna od poslJedica tih budžetskih odluka tokom rata u Iraku i u Avganistanu jeste da će SAD ubuduće morati da smanje izdvajanje za osoblje, diplomatiju, istraživanje i razvoj, ali i da preispitaju neke vojne inicijative”, ističe se u izvještaju.

“Ukratko, baština iračkog i avganistanskog rata živjeće decenijama”, dodaje se u studiji.

Profesorka Bilmes, koja je radila i za vladu Bila Klintona, utvrdila je da su SAD do sada potrošile dva triliona dolara za ratove koje je poveo Džordž Buš.

Ona tvrdi da će se najviše novca ipak potrošiti na invalidske penzije i medicinsku zaštitu ranjenih vojnika: tako će više od polovine od milion i po penzionisanih vojnika uživati doživotnu penziju. To je dosad najveći broj, navodi Bilmesova.

Ti troškovi će se vremenom povećavati, dodaje ona, ističući da su, primjera radi, najveća izdvajanja nakon Prvog svjetskog rata bila u 1969, kada su bivši vojnici ostarili i kada im je bila potrebna veća medicinska zaštita.

Nedavna ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su Amerikanci sve više umorni od rata u Avganistanu i da kritikuju odluku Džordža Buša da pre deset godina napadne Irak, prenosi b92.net.

Donald Ramsfeld, ministar obrane u Bušovoj vladi, rekao je pre invazije da će rat koštati oko 50 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *