Pobjedi milion eura za otpremnine

Dodajte komentar

Preduzeću Pobjeda juče je iz državnog budžeta uplaćeno pola miliona eura, a danas će još toliko, što će iskoristiti za smanjenje broja radnika, saznaju Vijesti.

Taj novac će biti usmjeren na isplatu otpremnina, a do sada se prijavio 51 zaposleni za odlazak iz firme. Isplata bi trebalo da počne početkom iduće sedmice.

Time će Pobjeda sa sadašnjih 247 radnika “pasti” na 196. Izvor Vijesti kaže da to neće biti konačan broj radnika koji će “prodati radno mjesto”, te da se brzo očekuje drugi talas prijavljivanja.

Novac za otpremnine biće uplaćen na osnovu odluke Skupštine akcionara Pobjede od 22. februara, kada je odlučeno da se državi prepusti zgrada i zemljište državne kompanije, na osnovu poreskog duga od oko 2,8 miliona eura. Procijenjena vrijednost ove imovine bila je veća za dva miliona eura i iznosi 4,88 miliona. Razlika će se, između ostalog, iskoristiti za ovo rješavanje viška radnika.

Ugovor o formalnom preuzimanju imovine biće potpisan, prema informacijama Vijesti, tokom naredne sedmice. Ugovorom bi trebalo da bude precizirano na koji način će biti iskorišćen ostatak novca nakon isplate za rješavanje viška radnika. Sadašnji prijedlog je da Pobjeda i dalje koristi zgradu, a kirija će biti odbijana od tog miliona.

Tenderska komisija već više od godinu pokušavala je da se dogovori sa sarajevskim Avazom, bosanskog političara i biznismena Fahrudina Radončića, ali je Savjet za privatizaciju prošle sedmice zvanično poništio tender, proglašavajući ga neuspjelim.

Odluka Vlade da preuzme zemljište i zgradu Pobjede možda najviše ide u prilog Radončiću kojem je taj dio imovine državnog lista bio i najinteresantniji. Njemu sada ne treba tender za Pobjedu, već bi mogao u neposrednim pregovorima da dođe do željene lokacije, ukoliko je i dalje zainteresovan. Njegovom ponudom na mjestu zgrade Pobjede bilo je predviđeno zdanje vrijedno devet miliona eura.

Država je dala garancije za kredite Pobjede kod komercijalnih banaka, jedan od 2,97 miliona i drugi od 3,5 miliona eura, koji su iskorišćeni za isplatu zaostalih zarada i otpremnina za zaposlene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *