NLB u restrukturiranje i podjelu portfelja

Dodajte komentar

Nova Ljubljanska banka (NLB) priprema plan svojeg restrukturiranja koji će predložiti Evropskoj komisiji. Njime, među ostalim, predviđa podjelu svojeg investicijskog portfelja na strateški i nestrateški dio, objavila je Slovenačka novinska agencija STA.

Nestrateški dio portfelja čija se neto vrijednost procjenjuje na 2,2 milijarde eura NLB bi prodao u roku od pet godina. Tim dijelom portfelja u međuvremenu bi upravljao odjel za nestrateške investicije, jedna vrsta interne slabe banke, s ciljem da se do konačne prodaje optimizira njegova vrijednost.

Strateški dio imovine NLB-a čija se vrijednost procjenjuje na 6,5 milijardi eura bio bi temelj budućeg razvoja banke, te uz potrebnu reorganizaciju poslovnih procesa osnova za njen dugoročni održivi rast, naveli su u NLB-u.

Nestrateški dio portfelja koji bi se prebacio na internu slabu banku sadržava kredite i vlasničke udjele poput onih u Mercatoru i Pivovarni Laško (PL), dok bi se najriskantniji loši krediti banke po prijedlogu NLB-a prebacili na tzv. slabu banku kojom će upravljati država na osnovi već prihvaćenog zakona.

Što se tiče plana restrukturiranja banke koji Slovenija mora pripremiti za Evropsku komisiju, u NLB-u navode da pregovori još traju i da ih u ime Slovenije vodi ministarstvo finansija.

U najvećoj slovenačkoj banci ističu da je njena uprava zaustavila trend smanjivanja depozita koji je bio primjetan od septembra prošle godine. Dodaju da u ovoj fazi još ne mogu ocijeniti hoće li se kiparska kriza psihološki odraziti na štediše u Sloveniji, ali da su oscilacije u podizanjima depozita za sada u okviru uobičajenih mjesečnih oscilacija, prenosi Banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *