Šta nam brendovi poručuju svojim bojama?

Zelena je boja koja će u 2013. inspirisati svet mode, dekoracije, lepote, ali i cvećare, gastronomske stručnjake i sva preduzeća koja su u vezi sa potrošnjom.

Kao i svake godine, američki Pantone Colour Institute, specijalizovan za boje, određuje boju godine. Odluka se donosi na osnovu trendova u industrjiji dizajna, tako da je to ovoga puta zelena. Jednom riječju gledaćemo svijet u zelenom, piše francuski Parisienne.Smaragdna već osvaja garderobu, posuđe, namještaj, pa i automobile. Tonovi zelene boje viđeni su na proljećnim kolekcijama za ovu godinu kod Valentina, Dolce&Gabana, Marni i drugih brendova.

Nakon narandžasto-crvene u 2012., ovo je jedna mirnija boja koju stručnjaci opisuju kao nježnu, svježu, sponatnu i prirodnu, koja nosi različita značenja, simbolišući vjeru, ali ponekad i sujevjerje. Neki će je zato preporučivati i protiv zle sreće.

Zelena boja sa svim svojim nijansama, od smaragdne, maslinaste, nijanse žada do tamnozelene, jeste odlična ideja za godinu pred nama, ističe list, jer, prije svega, simbolizuje nadu i mladost. Podstiče osjećaj blagostanja, ravnoteže i haromonije, ali isto tako asocira i na ekologiju.

Ova boja takođe simbolizuje novac, ali i zavist. Označava okruženje, prirodu, univerzalnu ljubav.  Zelena je atraktivna za mlade i one koji uživaju u životu.

Logo kompanije Starbucks koji se nalazi na svakoj šolji njihove kafe simbolizuje kompaniju koja je mlada i ističe odgovornost prema životnoj sredini.

Crvena je boja snage i strasti. Može biti povezana sa uzbuđenjem, energijom i fizičkom hrabrošću. Virgin grupa je jedna od najvećih i najmoćnijih brendova svijeta. Ričard Branson je iskoristio ovu boju od samog osnivanja kompanije kako bi kod korisnika stvorio utisak povjerenja i energije. Crvena je nezaobilazna i kod Coca Cole, a pravo da koristi crvenu boju u svojim kreacijama kao prepoznatljiv pečat nedavno je dobio i Kristijan Lobutin.

Povjerenje, integritet i komunikaciju simboliše plava boja. Neophodno je pronaći pravu nijansu, jer u suprotnom brend može da se okarakteriše kao hladan, rezervisan i nepristupačan. Ovu boju koriste neke od najvećih kompanija u sferi društvenih medija – Facebook, Twitter, LinkedIn. Posebna nijansa plave boje je zaštitni znak i kompanije Tiffany.

Ljubičasta označava kvalitet, luksuz, dekadenciju. Prepoznatljiva nijansa ljubičaste koju koristi kompanija Cadbury jako se lijepo uklapa sa njihovim čokoladnim proizvodima i šalje pravu poruku.

Luksuz takođe označava i crna boja, koja ako se koristi na pravi način može da komunicira glamur, sofisticiranost i eksluzivnost.

Brendovi koji koriste žutu boju kao deo svog vizuelnog identiteta žele da izraze optimizam i prijateljsku nastrojenost. Žuta je najvidljivija boja pri dnevnoj svetlosti što praktično onemogućava da previdite brendove koji je koriste, a među najpoznatijima koji su izabrali upravo ovu boju su McDonalds i IKEA.

Kompanije koje koriste narandžastu boju karakterišu se kao zabavne, razigrane i uživaju u interakciji. Stoga je ovo svakako pravi izbor televizijske mreže Nickelodeon namijenjene najmlađima. Narandžasta je i boja finansijske insittucije ING, ali opasnost da se zbog ovih nijansi u vizuenom identitetu kompanija okarakteriše kao neozbiljna izbjegnuta je kontrasnom plavom.

Roze boja predstavlja ženstvenost, kao i ljubav, njegu i pažnju. Svjetlije nijanse se obraćaju djevojčicama, dok izrazitije nijanse ovo boje ističu seksipil. Victoria secret je klasičan primjer, a brend ima i posebnu liniju pod nazivom ove boje.

Čokolada je prva asocijacija mnogima kad pomisle na braon boju. Ali ona ima i dublji smisao, iza braon boje stoje sigurnost, toplina, pouzdanost i zavisnost.

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *