Crna Gora je u recesiji

Crnogorska ekonomija je u recesiji i o tome svjedoče preliminarni podaci Monstata, Državnog zavoda za statistiku, prema kojima je ona pala u četvrtom kvartalu prošle godine 0,3 odsto, drugo tromjesečje uzastopno.

Prema podacima Monstata, crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u trećem kvartalu prošle godine 0,2 odsto, a u četvrtom 0,3 odsto. Recesija se definiše kao pad ekonomskih aktivnosti dva kvartala uzastopno. BDP u tekućim cijenama u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu iznosio je 822,8 miliona eura.Iz Monstata su saopštili da je crnogorski BDP u prvom kvartalu prošle godine, u odnosu na isti period 2011, pao 2,3 odsto, dok je u drugom ostvaren realan rast od 0,3 odsto.

„Revidirani podaci kvartalnog BDP-a biće raspoloživi kada bude objavljen godišnji BDP za prošlu godinu, odnosno u septembru ove godine“, kazali su iz Monstata.

Crnogorska ekonomija je u prvom kvartalu 2011. godine, prema podacima Monstata, pala 0,5 odsto, dok je u naredna tri tromjesečna perioda ostvarila rast od 3,6 odsto, 5,9 odsto i 2,6 odsto. BDP je u 2011. godini iznosio 3,234 milijarde eura, u tekućim cijenama, što je 4,2 odsto nominalno više u odnosu na 2010. BDP po stanovniku, koji pokazuje mjeru ekonomskog blagostanja prosječnog pojedinca, 2011. je iznosio 5,211 hiljada eura, prenosi Tanjugbiz.

Monstat objavljuje rezultate obračuna kvartalnog BDP-a, u tekućim i stalnim cijenama, prema proizvodnom pristupu kombinovanjem direktne i indirektne metode. BDP prema proizvodnom pristupu predstavlja sumu bruto dodatih vrijednosti svih sektora ekonomije uvećanu za neto poreze na proizvode.

Check Also

Uvodi se red u taksi prevoz: Uniforma i legitimacija biće obavezni

Taksi udruženja u vozilima moraće na vidno istaknutom mjestu da imaju taksi legitimaciju vozača, kako …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *