Potrošačko povjerenje u Njemačkoj stagnira

Dodajte komentar

Potrošačko povjerenje u Njemačkoj stagnira zbog strahova oko ponovnog izbijanja krize u eurozoni, pokazali su danas podaci istraživačkog instituta Gfk.

Politički problemi u Italiji i kriza na Kipru utiču na povjerenje potrošača u najvećoj evropskoj ekonomiji, iako je možda prerano da se procijene budući efekti kiparske krize pošto je Gfk anketu sproveo prije nego što je Nikozija postigla sporazum sa međunarodnim kreditorima, prenijela je agencija Frans pres. Procijenjuje se da će indeks povjerenja domaćinstava u aprilu ostati nepromijenjen na 5,9 poena, koliko je iznosio i u martu. Gfk navodi da su očekivanja potrošača u vezi sa primanjima i njihova spremnost da troše nešto smanjeni, dok su očekivanja oko ekonomije značajno porasla.

„Politički ćorsokak nakon izbora u Italiji vratio je krizu u eurozoni na naslovne strane, ali to nema dugoročniji uticaj na povjerenje potrošača u Njemačkoj. Ekonomska očekivanja su porasla, što ukazuje na to da potrošači s relativnim mirom gledaju na domaću ekonomiju. Ostaje da se vidi kako će kriza na Kipru uticati na potrošače“, navodi Gfk, prenosi Capital.

Indeks potrošačkog povjerenja zasnovan je na odgovorima oko 2.000 domaćinstava o njihovim očekivanjima u vezi s platama u predstojećim mjesecima, kao i njihovom spremnošću da troše novac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *