Pireus banka preuzima grčke ogranke tri kiparske banke

Dodajte komentar

Pireus (Piraeus) banka u utorak je potpisala sporazum o preuzimanju svih depozita, kredita i filijala ogranaka Kiparske, Helenske i Kiparske narodne banke, koje posluju na grčkom tržištu.

Kako se navodi u saopštenju Pireus banke, tim sporazumom su obuhvaćeni krediti i depoziti njihovih povezanih kompanija (lizinga, faktoringa i Investiciona banka Grčke), a ukupan iznos razmatrane transakcije je 524 miliona eura.

Sporazum je uslijedio kao odgovor na poziv upućen grčkim bankama od strane grčke vlade, Centralne banke Grčke i Helenskog fonda za finansijsku stabilnost (HSFS), a u vezi preuzimanja mreže filijala i poslovanja tri kiparske banke u Grčkoj.

Ta transakcija, kako se ističe, obezbjeđuje stabilnost grčkog bankarskog sistema, pomoć Kipru u rješavanju krize i obezbjeđenju štediša, klijenata i zaposlenih u kiparskim bankama u Grčkoj.

Po završenom preuzimanju, Pireus bankarska grupa, koja posluje i u Srbiji, imaće konsolidovanu ukupnu aktivu u iznosu od 95 milijardi eura, 1.660 filijala i 24.000 zaposlenih, prenosi Capital.

Pireus banka navodi da će pažljivo upravljati integracijom poslovanja grčkih ogranaka tri kiparske banke, istovremeno obezbjeđujući dodatnu vrijednost i poslovne prilike za sve svoje zainteresovane strane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *