Iznenadiće vas koje infekcije možete ‘zaraditi’ sa novčanica

Dodajte komentar

Najnovije istraživanje koje je provela kompanija MasterCard pokazalo je da Evropljani smatraju kako je novac istrošen, prljav i prepun bakterija. 57% njih vjeruje da su novčanice i kovanice najmanje higijenske stvari s kojima dolaze u dodir, čak i u poređenju s rukohvatima pokretnih stepenica.

Nezavisno istraživanje koje su sproveli naučnici s Oxford Universityja pokazalo je da papirnate novčanice u prosjeku sadrže preko 26.000 bakterija, pri čemu se na najčišćim i najnovijim novčanicama nalazi oko 2.400 bakterija.

Komentarišući ovo stanje prosječne novčanice, Ian Thompson, profesor Oxford University, rekao je: ,,To što Evropljani novac vide kao nešto prljavo nije bez osnove. Novčanice eura koje smo testirali sadržavale su u prosjeku po 26.000 bakterija, što je dovoljan broj patogenih organizama za izazivanje infekcije. Prethodna ispitivanja novčanica otkrila su prisutstvo potencijalno opasnih vrsta bakterija kao što su Klebsiella (Klebsiella je bakterija koja izaziva respiratorne, urinarne i infekcije rana) i Enterobacter (Enterobacter je prirodna bakterija koja se obično javlja u normalnom ili patološkom obliku u crijevnom traktu ljudi i životinja, a koja je nekad prisutna i kod biljaka) koje mogu uzrokovati oboljenja kod ljudi. Dame Sally Davies, engleska ministrica zdravlja, nedavno je ukazala na opasnost od pojedinih oblika bakterija koji postaju sve više i više otporni na antibiotike. S obzirom na to da novčanice stalno idu iz ruke u ruku, studija koja bi pratila prenošenje otpornih vrsta bakterija kroz cirkulisanje novčanica na globalnom nivou itekako bi imala smisla.”

Rezultati percepcije novca bili su uvjerljivi, uz male razlike u mišljenjima diljem Europe. U svih 15 ispitanih evropskih zemalja, novac je percipiran kako najprljavija stvar od svih – više od rukohvata na pokretnim stepenicama, terminala za plaćanje i knjiga iz knjižara, prenosi Poslovni.hr.

Gaetano Carboni, Global Products & Solutions Lead at MasterCard Europe dodao je: „Osim činjenice da je svih 15 evropskih zemalja odabralo novac kao najprljaviju stvar na listi, 83% Evropljana vjeruje kako novac sadrži mnoštvo bakterija. Uobičajen je stav da je, od svih stvari iz svakodnevne upotrebe, novac najprljaviji. Za značajan broj ljudi, zanimljivo je vidjeti da većina Evropljana preferira plaćanje karticama jer je to jednostavniji, neposredniji način plaćanja. Istina je i da većina misli kako je to i više higijenski način plaćanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *