EPCG: Prihodi povećani i pored smanjenog snabdijevanja KAP-a

Dodajte komentar

Prihod Elektroprivrede Crne Gore u prošloj godini iznosio je 263,3 miliona eura, što predstavlja uvećanje za jedan procenat  u odnosu na 2011. godinu, uprkos smanjenom snabdijevanju KAP-a tokom posljednjih mjeseci, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore nakon današnjeg sastanka odbora direktora  na kojem je sumiran finansijski izvještaj Kompanije u 2012. godini.

– Poboljšana operativna profitabilnost nastala je usled velikih napora EPCG ka unaprjeđenju efikasnosti i rješenju glavnih istorijskih problema, medju kojima je i snabdijevanje KAP-a. Posljednji kvartal 2012. godine je počeo da pokazuje pozitivan uticaj ovih aktivnosti, ali neto gubitak i za ovu godinu ostaje negativan. Od ključnog značaja za EPCG, a i za cijeli energetski sistem Crne Gore, je da se adekvatni poslovni uslovi brzo uspostave i održavaju na dugi vremenski period – saopšteno je iz EPCG, prenosi Portalanalitika.

Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u 2012. je iznosila 2.715 GWh (gigavat – sati), od čega je 1.470 GWh proizvedeno u hidroelektranama a 1.245 GWh je proizvela termoelektrana Pljevlja.

– Uvoz električne energije za internu upotrebu je iznosio 992,7 GWh, 27 odsto  manje nego u 2011. godini. Troškovi radne snage, ne računajući troškove restrukturiranja, su smanjeni za 0,9 miliona eura, i iznosili su 50,5 miliona  u odnosu na 51,4 milion u 2011. Veliki napori su uloženi u optimizaciju raspoloživosti postrojenja, smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži i smanjenju troškova, kao i povećanju ukupne efikasnosti – naovdi se u saopštenju.

Pozitivan rezultat zbog prekida snabdjevanja KAP-a: Dobit prije kamata, oporezivanja, umanjenja vrijednosti i amortizacije  (EBITDA)  iznosi 17,5 miliona eura, u poredjenju sa gubitkom od 3,2 miliona eura u prošloj godini. Gubitak prije kamata i oporezivanja  je iznosio  12,3 miliona eura, što je značajan napredak u odnosu na prošlu godinu  kad je gubitak iznosio 75,6 miliona eura.

– Za pozitivan rezultat na EBITDA nivou je uglavnom zaslužan četvrti kvartal 2012. godine. Konkretno, prekidanje snabdijevanja direktnog kupca KAP-a i visok nivo hidrologije doveo je do značajnog smanjenja uvoza. Na kraju 2012. godine ukupna potraživanja Elektroprivrede Crne Gore od KAP-a iznose 44 miliona eura, a od Montenegro Bonusa (trgovinsko preduzeće u vlasništvu države Crne Gore) 8.8 miliona – navodi se u saopštenju i dodaje da se “o uslovima i načinima plaćanja ovih potraživanja  još uvijek pregovara i da se  rješenje se očekuje uskoro”.

– Neto rezultat za 2012. godinu pokazuje gubitak od 5,8 miliona eura, nasuprot gubitku od 66,5 miliona  ostvarenom u 2011. godini. Kapitalna izdvajanja u 2012. godini iznosila su 34,3 miliona eura u odnosu na 11,8 miliona u 2011. Najveće investicije se odnose na distributivnu mrežu, 24,5 miliona, od čega je 11 miliona  investirano u projekat „Unapredjenje sistema mjerenja u distribuciji“  odnosno ugradnju novih brojila. Ostala sredstva su uložena u unapredjenje i održavanje proizvodnih objekata – saopšteno  je iz EPCG.

Na dan 31.12.2012, EPCG je imala neto gotovinsku poziciju od 23,2 miliona dok je ta brojka iznosila 42,5 miliona eura  u 2011. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *