Svjetska banka dobija konkurenciju

Dodajte komentar

Lideri zemalja grupe BRIKS postigli su dogovor o osnivanju razvojne banke koja će biti konkurent zapadnim institucijama.

“Gotovo je”, rekao je ministar finansija Južnoafričke Republike Pravin Gordan, misleći na osnivanje razvojne banke BRIKS-a, posle sastanka sa kolegama iz Brazila, Rusije, Indije i Kine, prenosi Frans pres.

“Ostvarili smo veliki napredak, a lideri će uskoro objaviti detalje”, dodao je Gordan, samo nekoliko sati prije početka samita zemalja BRIKS-a u južnoafričkom lučkom gradu, Durbanu.

Banka će se vjerovatno fokusirati na finansiranje infrastrukture, i postaće direktan konkurent 70-godišnjoj dominaciji Svetske banke. Zemlje BRIKS-a zajedno čine 25 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i 40 odsto svetske populacije.

Međutim, jedan indijski diplomata, uključen u razgovore, kaže da bi detalji ovog dogovora verovatno mogli biti ostavljeni za neki drugi dan, prenosi b92.net.

Guverner brazilske centralne banke je, takođe, rekao za AFP da je ostvaren značajan napredak u vezi sa dogovorom oko uspostavljanja sistema zamjene valuta, čija bi vrijednost u tom regionu bila 100 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *