Rekordan pad profita kineskih aviokompanija u 2012.

Rast cijena goriva i slaba tražnja karata doveli su do pada neto profita dva najveća kineska avioprevoznika – Čajna sadern erlajns (China Southern Airlines) i Er Čajna (Air China).

Čajna sadern, najveća kineska aviokompanija po veličini flote, navodi da je njen neto profit u 2012, na godišnjem nivou, smanjen za 48,7 odsto na 422 miliona dolara,  prenijela je agencija Frans pres. Er Čajna je istovremeno zabilježila pad neto profita od 34,5 odsto na 746,53 miliona dolara.Obje kompanije su za loše rezultate okrivile visoke cijene goriva, snažnu konkurenciju i slabu tražnju međunarodnih putovanja. Čajna sadern navodi da su troškovi za gorivo, na koje je otišlo 44,2 odsto ukupnih operativnih troškova, porasli za 14,5 odsto u 2012, dodajući da će cijene goriva značajno uticati i na buduću zaradu, prenosi Capital.

Akcije Čajna saderna su jutros na šangajskoj berzi pale za 2,33 odsto, a akcije Er Čajne za 2,23 odsto. Na berzi u Hong Kongu, akcije Čajna saderna pale su za 1,15 odsto, a Er Čajne za 0,44 odsto.

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *