Prihod od otvaranja Sozine 55,7 miliona eura

Dodajte komentar

Kroz Sozinu je od otvaranja do 1. februara ove godine prošlo ukupno 15,9 miliona vozila, saopšteno je iz Monteputa. Kompanija je od otvaranja tunela ostvarila prihod od 55,7 miliona eura. Iz kompanije su naveli da je prošlogodišnji prihod iznosio 7,2 miliona eura.

Izvršni direktor Monteputa Goran Vujović saopštio je Pobjedi da će se ostvarena dobit za 2012. godinu utvrditi nakon izrade i revizije završnog računa, do sredine ove godine u skladu sa propisanim rokovima.

– Evidentno je da je ostvareno pozitivno poslovanje i u 2012. godini i pored kreditne rate za ovu godinu od dva miliona eura. Utvrđena dobit će biti raspoređena budžetu Crne Gore, shodno odluci o osnivanju i Statutu – kazao je Vujović.

On je objasnio da Monteput pored troškova upravljanja, troškova investicionog i tekućeg održavanja tunela Sozina i pristupnih saobraćajnica, troškova zarada zaposlenih, potrošnog materijala i usluga, troškova po odlukama Vlade vezanih za realizaciju projekta brze saobraćajnice ili drugih programskih aktivnosti, iz sopstvenih sredstava vrši otplatu kredita i ostvaruje pozitivno poslovanje. Vujović je podsjetio da je to preduzeće i u 2011. godini ostvarilo dobit u iznosu od 1,5 miliona eura. Ta sredstva su, kako kaže, uplaćena na račun budžeta Crne Gore.

Tunel Sozina otvoren je 2005. godine, a ukupna vrijednost investicije, koja je uključivala projektovanje, građenje i eksproprijaciju iznosila je 73,5 miliona eura, od čega je dvije trećine uložila Vlada, a ostatak – 24 miliona eura je obezbijeđen od kredita Evropske investicione banke.

– U skladu sa planom otplate kredita, kojim je predviđen grejs period od sedam godina, za vrijeme kojeg je plaćana kamata, sa periodom otplate do 2030. godine, Monteput iz sopstvenih sredstava vrši uplatu godišnjih anuiteta. Ukupan dug na današnji dan iznosi 22,8 miliona eura plus pripadajuća kamata – saopštio je Vujović.

Prema njegovim riječima, godišnja ulaganja u održavanje tunela i pristupnih saobraćajnica iznose milion eura.

– U ovaj iznos nijesu uključene zarade zaposlenih i ostali troškovi u skladu sa programom rada. Visina ulaganja varira i uslovljena je programom održavanja, odnosno definisanim periodima za zamjenu i servisiranje pojedine opreme u tunelu i na trasi – precizirao je Vujović.

Prema podacima Monteputa, prosječni godišnji dnevni saobraćaj kroz tunel Sozina od otvaranja do danas iznosi 5.730 vozila, a za 2012. godinu 5.767 vozila. Kroz tunel je od otvaranja do 1. februara ove godine prošlo ukupno 15,9 miliona vozila.

Trenutne cijene putarine kroz Sozinu kreću se zavisno od kategorije vozila. Najmanje plaćaju vlasnici motocikala, koji za prolaz treba da izdvoje jedan euro, a najviše vlasnici teških teretnih vozila sa četiri osovine 18 eura. Vlasnici putničkih vozila treba za tu uslugu da plate 2,5 eura, kombinovanih vozila pet eura, teretnih vozila sa dvije osovine osam eura, autobusa i teretnih vozila sa tri osovine 12 eura. Vujović naglašava da od otvaranja tunela Sozina nije bilo povećanja cijena naplate putarine. Iz Monteputa za sada nemaju informaciju o eventualnim korekcijama cijena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *