Odšteta za Facebookov IPO

Dodajte komentar

Američki regulatori prihvatili su u ponedjeljak prijedlog berzanskog operatera Nasdaq o isplati odštete brokerskim kućama koje su u maju 2012. izgubile novac prilikom nestručno izvedene početne javne ponude dionica Facebooka.

U izmijenjenom prijedlogu vansudske nagodbe Nasdaq je tim brokerskim kućama ponudio odštetu od 62 miliona dolara, prenosi Bankagazine.

Američka komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) prihvatila je taj prijedlog i time stavila tačku na spor pokrenut zbog niza prošlogodišnjih propusta koji su potresli tržište, uključujući i aranžman dugo očekivane inicijalne javne ponude dionica (IPO) Facebooka.

Facebookov IPO organizovan je 18. maja prošle godine. Kompanija je ukupno prikupila 16 milijardi dolara ali je početak ponude kasnio 30 minuta zbog tehničkog problema na berzi Nasdaq.

Berzanski operater tada je odlučio prebaciti trgovinu dionicama na sekundarni sistem, što je dovelo do kašnjenja narudžbi i potvrdi mnogih klijenata. To je pojedinim ulagačima i trgovcima prouzrokovalo velike gubitke jer je cijena dionice pala nakon početne faze rasta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *